Nemate ideju za ručak? Napravite paštu fažol, popularni italijanski specijalitet

6
Radiosarajevo.ba
Nemate ideju za ručak? Napravite paštu fažol, popularni italijanski specijalitet
Foto: Coolinarika / Fazol pasta

Grah varivo više je od samo jednog recepta jer svaki recept priča je za sebe koja se temelji na grahu te raznolikom povrću, začinima, vege ali i mesnim kombinacijama.

Ali zato je jedna kombinacija posebna i neodoljiva - ona s tjesteninom.

Naravno, govorimo o grahu s tijestom. Klasik italijanske kuhinje ali i kuhinja drugih mediteranskih zemalja privlači okusom i teksturama a zanimljivo je kako se ove dvije namirnice dobro slažu ukoliko je ovo jednostavno jelo dobro skuhano.

Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za početak pripremite suhi grah, a ne onaj iz konzerve. Namočite ga pa skuhajte kako bi razvio najbolje od okusa. Kako bi to postigli u vodu za kuhanje je važno dodati povrće: luk, bijeli luk, korjenasto, temeljac, malo papričice, list lovora, začine te masnoće.

Ne zaboravite na sol, upravo ovaj dodatak doprinosi razvoju okusa.

Pašta fažol

Sastojci:

  • 500 g graha
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • komad celera
  • 5 čena bijelog luka
  • 2 lista lovora
  • maslinovo ulje
  • grančica svježeg ruzmarina ili kadulje
  • 350 g sitne tjestenine
  • 2 kašike paradajz pelata
  • sol
  • svježe mljeveni biber
Zapečeni grah za prste polizati: Isprobajte ovaj odlični recept!

Zapečeni grah za prste polizati: Isprobajte ovaj odlični recept!

Priprema:

  • Grah namočite preko noći. Prije kuhanja isperite i stavite kuhati s bijelim lukom, lukom, korjenastim povrćem, ruzmarinom. Poklopljeno kuhajte dok ne zavrije, smanjite vatru te ovisno o sorti graha kuhajte 45 do 90 minuta.
  • U pretis loncu kuhajte oko 25 minuta. Odvojite povrće, ocijedite grah ali sačuvajte vodu od kuhanja.
  • Polovinu graha miksajte u blenderu uz dodatak 4 šoljice vode od kuhanja. Izmiksano vratite u lonac s vodom od kuhanja te dodajte drugu polovicu kuhanog graha.
  • Kuhajte tjesteninu ali vrijeme kuhanja skratite za 3 minute. Ocijedite te dodajte u grah.

Promiješajte, prokuhajte te začinite po želji, piše Skuhaj.hr.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije