Neke od popularnih dijeta zapravo debljaju

Radiosarajevo.ba
Neke od popularnih dijeta zapravo debljaju
Pixabay / Ilustracija/Voćni sokovi
Kako bi izgubili suvišne kilograme najčešće se opredijeljumo za dijete.

Striktan režim ishrane nije omiljeni onima koji bi voljeli smršaviti a i istraživanja pokazuju da dijeta može da ima negativan efekat na vašu kilažu.

Neke od popularnih  dijeta mogu dovesti do povećanja broja kilograma, a ovo su neke od njih:

Dijeta - Gluten Free

Bezglutenske dijete sve su popularnije, no ipak pojedini nutricionisti smatraju da ne postoji ništa loše ukoliko unosite gluten. Istraživanje koje je sprovedeno u Španiji upozorava da većina dijeta koje ne sadrže gluten imaju visok procenat masti - što često može dovesti do povećanja kilaže, dok stručnjaci ističu da je za adekvatno primijenjivanje ovog tipa dijete najbolje kontaktirati ljekara.

Izgladnjivanje - preskakanje obroka

Preskakanje obroka, naročito ručka ili doručka, je najgora stvar koju možete uraditi vašem organizmu. Tako možete brzo izgubiti na kilaži, ali to za vaš organizam nije dobro i izaziva jojo efekat. Nutricionisti ističu da je potrebno imati najmanje tri obroka u toku dana koja bi trebala biti uvijek u isto vrijeme i biti raznovrsna. O gladovanju nema ni riječi.

Dijeta, pa dan oduška

Većina onih koji su na određenom režimu ishrane najviše vole da uvedu sebi dan kad mogu da prevare jelovnik. No nutricionisti upozoravaju da tijelo sve pamti, pa će se sigurno osvetiti kilogramom više, samo je pitanje vremena. Ako ste na dobroj dijeti koja daje rezultate, nema varanja. 

Samo salate

Jedenje salata i isključivo zeleno povrće nije dobro rješenje jer gubite veliki broj materija koje su vam potrebne svakodnevno. Istraživanja pokazuju da razne salate zapravo imaju više kalorija nego hrana u brzim restoranima.

Sokovi i smoothiji

Sve su popularnije i dijete koje su zasnovane na sokovima. Međutim, one sadrže mnogo šećera - kako vještačkog, tako i fruktoze. Sokovi i smootiji mogu biti dobra stvar povremeno, ali ne na duže staze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije