Ne morate mijesiti: Savršen domaći hljeb s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti
Radiosarajevo.ba
Influenserka Jelena Dosković podijelila je sa svojim pratiocima recept za savršen domaći hljeb koji ne zahtijeva mnogo truda, a rezultat je preukusan.
Prema njenim riječima, ovaj hljeb je omiljeni recept njene mame, koji se priprema gotovo svakodnevno zbog svoje nevjerovatno hrskave korice i mekane unutrašnjosti.
Sastojci
- 670g mekog brašna (tip 400)
- 550ml tople vode
- 1 kesica suhog kvasca (10g)
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Priprema
- U 200 ml tople vode dodajte kašičicu brašna, šećer i suhi kvasac. Promiješajte i ostavite da se aktivira.
- U činiji promiješajte prosejano brašno i so. Dodajte preostalu vodu i aktivirani kvasac. Miješajte varjačom oko 5 minuta dok smjesa ne postane ujednačena i ljepljiva.
- Pokrijte činiju i ostavite tijesto na toplom mjestu da naraste oko sat vremena.
- Zagrijte rernu i ostavite tijesto na toplom mjestu da naraste oko sat vremena.
- Zagrijte rernu na 230 stepeni sa posudom za pečenje i poklopcem unutra.
- Na pobrašnjenom pek papiru izlijte tijesto i pažljivo ga prebacite u vrelu posudu. Poklopite i pecite 30 minutta na 230 stepeni poklopljeno.
- Uklonite poklopac i pecite još 5-10 minuta dok hljeb ne dobije zlatnu boju. Ako imate dovoljno stpljenja, ostavite hljeb da se ohladi. Ja nisam mogla da odolim - vruć hljeb sa kajmakom ne neodoljiv.
To je to, prijatno!
Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino uručio Donaldu Trumpu nagradu za mir
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)