Ne morate mijesiti: Savršen domaći hljeb s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti

0
Radiosarajevo.ba
Ne morate mijesiti: Savršen domaći hljeb s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti
Foto: Instagram / Hljeb

Influenserka Jelena Dosković podijelila je sa svojim pratiocima recept za savršen domaći hljeb koji ne zahtijeva mnogo truda, a rezultat je preukusan.

Prema njenim riječima, ovaj hljeb je omiljeni recept njene mame, koji se priprema gotovo svakodnevno zbog svoje nevjerovatno hrskave korice i mekane unutrašnjosti.

Sastojci

  • 670g mekog brašna (tip 400)
  • 550ml tople vode
  • 1 kesica suhog kvasca (10g)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema

  • U 200 ml tople vode dodajte kašičicu brašna, šećer i suhi kvasac. Promiješajte i ostavite da se aktivira.
  • U činiji promiješajte prosejano brašno i so. Dodajte preostalu vodu i aktivirani kvasac. Miješajte varjačom oko 5 minuta dok smjesa ne postane ujednačena i ljepljiva.
  • Pokrijte činiju i ostavite tijesto na toplom mjestu da naraste oko sat vremena.
  • Zagrijte rernu i ostavite tijesto na toplom mjestu da naraste oko sat vremena.
  • Zagrijte rernu na 230 stepeni sa posudom za pečenje i poklopcem unutra.
  • Na pobrašnjenom pek papiru izlijte tijesto i pažljivo ga prebacite u vrelu posudu. Poklopite i pecite 30 minutta na 230 stepeni poklopljeno.
  • Uklonite poklopac i pecite još 5-10 minuta dok hljeb ne dobije zlatnu boju. Ako imate dovoljno stpljenja, ostavite hljeb da se ohladi. Ja nisam mogla da odolim - vruć hljeb sa kajmakom ne neodoljiv. 

To je to, prijatno!

Ilidža usvojila razvojni budžet težak 60 miliona maraka

Ilidža usvojila razvojni budžet težak 60 miliona maraka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije