Ne morate mijesiti: Savršen domaći hljeb s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti

0
Radiosarajevo.ba
Ne morate mijesiti: Savršen domaći hljeb s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti
Foto: Instagram / Hljeb

Influenserka Jelena Dosković podijelila je sa svojim pratiocima recept za savršen domaći hljeb koji ne zahtijeva mnogo truda, a rezultat je preukusan.

Prema njenim riječima, ovaj hljeb je omiljeni recept njene mame, koji se priprema gotovo svakodnevno zbog svoje nevjerovatno hrskave korice i mekane unutrašnjosti.

Sastojci

  • 670g mekog brašna (tip 400)
  • 550ml tople vode
  • 1 kesica suhog kvasca (10g)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema

  • U 200 ml tople vode dodajte kašičicu brašna, šećer i suhi kvasac. Promiješajte i ostavite da se aktivira.
  • U činiji promiješajte prosejano brašno i so. Dodajte preostalu vodu i aktivirani kvasac. Miješajte varjačom oko 5 minuta dok smjesa ne postane ujednačena i ljepljiva.
  • Pokrijte činiju i ostavite tijesto na toplom mjestu da naraste oko sat vremena.
  • Zagrijte rernu i ostavite tijesto na toplom mjestu da naraste oko sat vremena.
  • Zagrijte rernu na 230 stepeni sa posudom za pečenje i poklopcem unutra.
  • Na pobrašnjenom pek papiru izlijte tijesto i pažljivo ga prebacite u vrelu posudu. Poklopite i pecite 30 minutta na 230 stepeni poklopljeno.
  • Uklonite poklopac i pecite još 5-10 minuta dok hljeb ne dobije zlatnu boju. Ako imate dovoljno stpljenja, ostavite hljeb da se ohladi. Ja nisam mogla da odolim - vruć hljeb sa kajmakom ne neodoljiv. 

To je to, prijatno!

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino uručio Donaldu Trumpu nagradu za mir

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino uručio Donaldu Trumpu nagradu za mir

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije