Ne morate ići u pekaru: Domaći slanci koji će vas vratiti u djetinjstvo

1
Radiosarajevo.ba
Ne morate ići u pekaru: Domaći slanci koji će vas vratiti u djetinjstvo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Slanci

Slanci ili prstići, pecivo koje vraća u djetinjstvo i koje svi volimo, a naročito slani dio kojeg uvijek nedostaje u pekarama.

U nastavku želimo sa Vama da podijelimo ovaj divni recept za domaće slance. Uvijek ispadnu mekani, mirisni i pojedu se u vrlo kratkom roku, piše domacikuhar.com

Sastojci za tijesto:

250ml mlijeka
1 kašika šećera
1 kašika suhog kvasca
50ml ulja
1 kašičica soli
1 kašika jogurta
pola kašičice praška za pecivo
350g brašna

Preliv:

1 kašičica soli
2 kašičice brašna
6 kašičica vode

Priprema:

U posudu redom dodavati sastojke i zamijesiti tijesto. Tijesto za slance ostaviti da odstoji 30 minuta. 

Podijeliti tijesto na 9 komadića i napraviti od njih kuglice. Ostaviti kuglice da odstoje 10 minuta.

Postupak oblikovanja slanaca pogledati na video receptu ispod. Nakon oblikovanja slance ostaviti da odstoje 20 minuta i premazati ih vodom.

Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici, 10 minuta na 200°C. Napraviti preliv za slance i preliti ih njime. Vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta na 230°C.
Gotove slance premazati uljem. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije