Ne bacajte koru od krompira - kasnije ćete nam zahvaliti
Bez obzira na to kako volite da jedete krompir, svakako morate prvo da ga ogulite. Pred vama je jedna sjajna ideja kako možete iskoristiti kore od krompira.
Da li ste znali da je kora krompira odlična kod uklanjanja mrlja od hrđe?
Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja gvožđa u rastvorljivi kompleksni jon. To je naučno objašnjenje kako je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju hrđe.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Tako možete iskoristiti kore od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zahrđalih problematičnih mjesta. Da biste to uradili, potopite kore u vodu. Koristite samo toliko vode da pokrijete kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija.
Ostavite kore da se natapaju neko vrijeme, recimo, dok se vaše ukusno jelo od krompira ne ispeče u rerni. Zatim izvadite ljuske iz vode. Pomiješajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.
I ovo je BiH: Prijavio uvoz luka, pa ostao bez 18 tona krompira
Pastu možete upotrebiti kako biste očistili hrđu sa makaza, noževa ili čak baštenskog alata.
Nanesite pastu na zahrđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite. Poput magije, vaši zahrđali alati ponovo će izgledati kao novi, prenosi Magazin Novosti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.