Ne bacajte koru od banane: Super savjeti kako je iskoristiti

Radiosarajevo.ba
Ne bacajte koru od banane: Super savjeti kako je iskoristiti
Vjerovatno niste mogli ni da pretpostavite koje sve zdravstvene probleme možete da liječite korom od banane.

Banane obiluju prirodnim, rastvorljivim vlaknima i sadrže čak tri vrste prirodnog šećera, piše Healthy Way of Life.

Umjesto za lijekovima, slobodno posegnite za bananama ako vas muče sljedeće stvari. 

1. Izbjeljivanje zuba

Sve što treba da uradite je da trljate zube unutrašnjom stranom bananine kore. Preporučuje se da se ponovi proces tokom dvije sedmice i pozitivni efekti su neizbježni.

2. Uklanjanje bradavica sa kože

Imate problem sa stalnim pojavljivanjem bradavica na koži. Ovaj problem se može riješiti uz pomoć kore banane. Osim što će ih ukloniti spriječit ćete njihovo ponovno pojavljivanje. Stavite komad kore banane preko bradavice, pričvrstite hanzaplastom ili flasterom i ostavite da djeluje preko noći. Ponavljajte proces do potpunog uklanjanja bradavice.

3. Tretman protiv akni i bora

Generalno za njegu kože je odlična kora od banane. Odlična je i za umanjenje bora i fleka sa lica. Sadrži antioksidante i anti-aging svojstva, hidrira i hrani kožu i konačno pospješuje njenu elastičnost i gipkost. Jednostavno utrljajte koru banane u kožu lica, posebno na upaljena problematična mjesta i ostavite da odstoji pola sata.

4. Smanjuje simptome psorijaze

Kora od banane može značajno da smanji simptome psorijaze. Sve što je potrebno jeste da trljate ugroženo mjesto korom od banane. Nakon što utrljate koru, treba sačekati 10 minuta da sastojci iz banane počnu da djeluju.

5. Odličan analgetik

Imate iritaciju kože? Trljanje kože korom od banane će pomoći. Poslije 10 minuta, vidjet ćete promjenu.

6. Mršavljenje

Banane su odličan izvor kalija i to je dobro poznata činjenica. Međutim, malo ljudi zna da se on nalazi upravo u kori, čak 40%.

Kalij je ključni element za gubljenje težine, jer povećava metabolizam i pomaže vam da "spalite" više kalorija. Također opskrbljuje mišiće sa energijom, koja vam omogućava da budete aktivniji.

Osim kalija, banane su pune vlakana, vitamina A, B vitamina i antioksidanata. Dakle, banane su jedan od najboljih saveznika kada je u pitanju borba sa viškom kilograma. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije