Zbog čega je korisna kukuruzna svila?

Radiosarajevo.ba
Zbog čega je korisna kukuruzna svila?
Kukuruzna svila je nit koju ćete naći u vanjskom 'omotu' kukuruza.

Kao djeca, bili smo svi fascinirani (posebno djevojčice) jer liči na kosu lutke. Mnogi ljudi je jednostavno bacaju, jer ne znaju da je korisna.

Evo nekih nevjerovatnih prednosti kukuruzne svile:

Sprječava pojavu kamena u bubregu

Kukuruzna svila se koristi za sprječavanje kamena u bubregu od davnina. Bubrežni kamenci nastaju akumulacijom malih kristala u bubrezima. Pomaže u pravilnom protoku urina koji spriječava nakupljanje kristala.Međutim, ne uklanja kamen u bubregu.

Pomaže u zgrušavanje krvi

Sadrži vitamin K koji pomaže u zgrušavanja krvi. Vitamin K je vitamin topiv u mastima,tako što ga naše tijelo pohranjuje u masnom tkivu i jetri.

Kontroliše šećer u krvi

U nedavnim studijama dokazano je da je kukuruzna svila agent koji kontrolira nivo šećera u krvi. To povećava nivo inzulina i pomaže kod oporavka oštećenih ćelija u pankreasu, gdje se proizvodi inzulin.

Kontroliše holesterol

Također kontroliše holesterol u tijelu. Visoki holesterol vodi do nekoliko bolesti srca. Stoga korištenje svile kukuruza ože pomoći kod srčanih oboljenja.

Diuretična svojstva

Ima diuretična svojstva koja pomažu u izbacivanju prekomjerne tekućine i toksina iz organizma, te time spriječava rizik od kardiovaskularnih bolesti i urinarnog trakta.

Kako konzumirati kukuruznu svilu?

Kukuruznu svilu kuhati u vodi, te služiti toplo ili hladno. Možete ddati sok od limuna, da se poboljša okus.

Staviti kukuruznu svilu u tegli punu vode i držati posudu direktno na suncu jedan dan. U večernjim satima dodati malo meda u tu vodu i piti.

Koristite samo organski uzgajenu žitaricu, a ne onu prskanu pesticidima.

NAPOMENA: Ne preporučujese pretjerano korištenje kukuruzne svile.  Obratite se ljekaru prije upotrebe kukuruzne svile ako ste trudni, jer može dovesti do pobačaja.
 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije