Koliko jedna limenka energetskog pića sadrži šećera i kofeina?

Fena
Koliko jedna limenka energetskog pića sadrži šećera i kofeina?
Europski parlament je u četvrtak odbacio prijedlog Europske komisije da se dopusti oglašavanje zaslađenih i energetskih napitaka s kofeinom kao napitaka koji pospješuju "budnost" ili "koncentraciju".

Isticanje takvih tvrdnji na limenkama tih pića moglo bi dovesti do povećanja konzumacije šećera među adolescentima koji su i najveća skupina potrošača energetskih napitaka, upozorili su europarlamentarci u rezoluciji, izvijestio je Europski parlament u četvrtak.

Europska komisija predlaže odobrenje svake pojedine zdravstvene tvrdnje, a Europski parlament ima ovlasti odbiti ih izglasavanjem veta, prenosi Hina.

"Iz statistika znamo da mnogi mladi, pa i djeca, piju mnogo tih energetskih pića", rekla je izvjestiteljica parlamenta Christel Schaldemose (S&D). "Nije riječ samo o kofeinu, energetska pića sadrže i mnogo šećera. I ne mislimo da ta vrsta napitaka treba imati bio kakve zdravstvene tvrdnje na ambalaži", dodala je.

"Nećemo reći da odrasli ne bi trebali piti kavu ili energetske napitke. Samo ne želimo pomagati kompanijama da zarađuju mnogo novca na tvrdnji o zdravstvenim koristima za koje mislimo da nisu prikladne djecu", rekla je Schaldemose.

U rezoluciji usvojenoj velikom većinom zastupnici su napomenuli kako i sama Komisija kaže da tvrdnje kako kofein potiče budnost i koncentraciju ne bi trebale biti korištene u oglašavanju prehrambenih proizvoda usmjerenom na djecu i adolescente. Zastupnici također ističu da su adolescenti najveća skupina potrošača energetskih napitaka i navode da studije pokazuju da 68% adolescenata i 18 posto djece redovno konzumira energetske napitke.

Limenka energetskog napitka od 250 mililitara može sadržavati do 27 grama šećera i 80 miligrama kofeina, kažu zastupnici i napominju da se energetska pića povezuju s glavoboljama, teškoćama sa spavanjem i problemima u ponašanju kod djece i adolescenata koja ih redovno konzumiraju.

Europarlamentarci su također pozvali države članice da razmotre uvođenje pravila za marketing pića s velikom količinom kofeina i hrane s dodanim kofeinom koji bi ciljao na djecu i adolescente.

Takozvane "zdravstvene tvrdnje" o pozitivnom utjecaju koje nose neki prehrambeni proizvod su zamišljene kako bi kupce potaklo da kupuju zdravu hranu. No, te iste "zdravstvene tvrdnje" mogu negativno utjecati na zdravlje ako stoje na proizvodima koji sadrže velike količine šećera, soli i drugih potencijalno štetnih tvari. Primjer je čokoladno mlijeko puno šećera na kojem stoji tvrdnja da je dobro za kosti jer sadrži kalcij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije