Naučnici upozorili: Popularna metoda mršavljenja može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje srca

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici upozorili: Popularna metoda mršavljenja može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje srca
Foto: Pexels / Ilustracija / Dijeta

Posljednjih godina, prekidani ili povremeni post postao je popularan način za kontrolu težine, no nedavna studija iznijela je zabrinjavajuće podatke o njegovoj sigurnosti i utjecaju na zdravlje.

Prema nedavnoj studiji provedenoj u Chicagu, ograničavanje vremena unutar kojeg se uzimaju obroci na samo osam sati dnevno povezano je s povećanim rizikom od smrti od srčanih bolesti za čak 91 posto.

Iako Američko udruženje za srce (AHA) još nije objavilo sve detalje studije, navodi se da su rezultati zabrinuli mnoge stručnjake. Neki liječnici sumnjaju u pouzdanost nalaza, sugerirajući da su rezultati mogli biti iskrivljeni zbog individualnih razlika među pacijentima koji su prakticirali povremeni post i kontrolnom skupinom koja je jela na uobičajeni način.

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

Prema riječima Keitha Frayna, profesora metabolizma na Univerzitetu u Oxfordu, ova studija naglašava potrebu za dugoročnim istraživanjima utjecaja povremenog posta na zdravlje. No, ističe da je sažetak studije ostavio mnoga pitanja otvorenima.

Studija, koju je vodio Victor Zhong s Medicinskog fakulteta Univerziteta Jiao Tong u Šangaju, analizirala je podatke od oko 20.000 odraslih sudionika. No, zbog metodoloških ograničenja, kao što su podaci prikupljeni na temelju sjećanja ispitanika o prehrambenim navikama, postoji mogućnost netočnosti.

Upozorenje doktora: Previše multivitamina može biti štetno za zdravlje

Upozorenje doktora: Previše multivitamina može biti štetno za zdravlje

Studija je proučavala odgovore ispitanika zajedno s podacima o smrti od 2003. do 2019. Budući da se djelomično oslanjala na podatke prikupljene od pacijenata koji su se morali prisjetiti šta su jeli tokom dva dana, naučnici su rekli da postoji prostor za potencijalne netočnosti.

Otprilike polovica pacijenata bili su muškarci, a prosječna dob bila je 48 godina. Također, nije jasno koliko su se dugo pacijenti držali povremenog posta, piše Bloomberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije