Najnovija istraživanja: Cjepiva protiv COVID-a smanjuju rizik od srčanih komplikacija

1
Radiosarajevo.ba
Najnovija istraživanja: Cjepiva protiv COVID-a smanjuju rizik od srčanih komplikacija
Foto: Fena / Vakcinacija / Ilustracija

Nedavno objavljeno istraživanje u stručnom časopisu Heart donosi ohrabrujuće vijesti o cjepivima protiv COVID-19.

Prema rezultatima istraživanja, koja su obuhvatila analizu podataka prikupljenih od preko 10 miliona cijepljenih i necijepljenih osoba u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Estoniji, cjepiva ne samo da pružaju zaštitu od infekcije koronavirusom, već i smanjuju rizik od srčanih komplikacija i krvnih ugrušaka povezanih s COVID-19.

Međunarodni tim stručnjaka, koji je analizirao podatke, uočio je značajno smanjenje rizika od srčanih komplikacija i krvnih ugrušaka kod cijepljenih osoba, čak i nakon što su preboljeli COVID-19.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Nakon prilagodbe za faktore kao što su dob, spol i prethodne zdravstvene probleme, pokazalo se da su cijepljene osobe imale značajno manji rizik od razvoja ovih komplikacija u prvih godinu dana nakon infekcije.

Naučnica Núria Mercadé-Besora sa Univerziteta Oxford, koja je zadužena za analizu podataka, ističe da su rezultati istraživanja vrlo ohrabrujući. Ona vjeruje da bi ovi rezultati mogli potaknuti neodlučne ljude da se cijepe protiv COVID-19, posebno one koji su zabrinuti zbog potencijalnih nuspojava cjepiva.

Usporedba cijepljenih i necijepljenih osoba pokazuje značajno smanjenje rizika kod cijepljenih osoba. Na primjer, cijepljenje je povezano sa 78 posto manjim rizikom od krvnih ugrušaka u venama, 47 posto manjim rizikom od krvnih ugrušaka u arterijama i 55 posto manjim rizikom od zatajenja srca u prvih 30 dana nakon infekcije.

Iako su istraživanja ranije sugerirala slične rezultate, ovo istraživanje je jedno od najopsežnijih do sada, obuhvaćajući veliki broj ljudi i praćenje tokom dužeg vremenskog perioda.

Iako istraživanje ne utvrđuje jasan uzrok i posljedicu, ukazuje na to da cijepljenje protiv COVID-19 može smanjiti rizik od dodatnih komplikacija, uključujući srčane komplikacije i krvne ugruške.

Naučnici naglašavaju da su cjepiva protiv COVID-19 uglavnom sigurna i učinkovita, te da prednosti cijepljenja nadmašuju moguće nedostatke.

Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli zaštitni učinci cjepiva u različitim populacijama i kako bi se dodatno istražili učinci dodatnih doza cjepiva, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije