Naučnici otkrivaju: Jednostavna zamjena u doručku mogla bi vam smanjiti rizik od srčanog udara
Naučnici su otkrili da zamjena omiljene doručkove poslastice prehrambenom alternativom može značajno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanja, koja je proučavala prednosti prelaska s životinjskih na biljne proizvode, pokazala je da izbacivanje dnevnog unosa jaja od 25 do 28 grama orašastih plodova može smanjiti rizik od razvoja ili smrti od kardiovaskularnih bolesti za čak 17 posto, prema izvještaju Mirror.
Iako mnogi stručnjaci vjeruju da su potrebni dodatni dokazi kako bi se utvrdilo je li holesterol prisutan u jajima štetan za zdravlje srca, orašasti plodovi su prepoznati kao učinkoviti u snižavanju holesterola, što ih čini izvrsnom alternativom za doručak.
Barcelona ne žali novac: Flick pravi posao decenije i dovodi čudo vrijedno 100 miliona eura
Ovi rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu BMC Medicine, također ukazuju da bi ovakva zamjena mogla smanjiti rizik od dijabetesa za 18 posto, dok bi vjerojatnost prerane smrti bila manja za 15 posto. Ipak, istraživanje ne zagovara potpuno izbjegavanje jaja, već preporučuje konzumaciju jednog jajeta manje dnevno.
"Dosta ljudi započinje dan s jajetom ili tradicionalnim engleskim doručkom, no rezultati ove analize sugeriraju da bi zamjena ove hrane biljnim alternativama mogla biti bolja opcija. Također postoje dokazi da bi ljudi mogli imati koristi od zamjene peradi biljnim namirnicama, iako ima malo dokaza o zamjeni mliječnih proizvoda", izjavila je dr. Sabrina Schlesinger, koautorica recenzije iz Njemačkog centra za istraživanje dijabetesa.
Istraživanje Njemačkog centra za istraživanje dijabetesa također je pokazalo da zamjena 50 grama prerađenog mesa (poput kobasica) s jednakom količinom mahunarki ili leće može smanjiti rizik od razvoja ili smrti od srčanih bolesti za 23 posto.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.