Naučnici izračunali koliko biste trebali šetati ako radite sjedeći

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici izračunali koliko biste trebali šetati ako radite sjedeći
Pixabay / Ilustracija

Kako biste smanjili štetne učinke sjedenja na zdravlje, svakih pola sata pet minuta lagano prošećite, savjetuju znanstvenici u svojoj nedavno objavljenoj studiji.

Zbog tehnološkog se napretka količina vremena koju ljudi u razvijenim zemljama provode sjedeći povećava već desetljećima, a razne ankete pokazuju da mnogi 'u komadu' presjede i cijeli svoj radni dan.

Problem nekretanja se od početka pandemije COVID-19 dodatno povećao jer su mnogi počeli raditi od doma i gotovo prestali uopće izlaziti, pa je sjedilački način života postao još očitiji javnozdrastveni problem 21. stoljeća.

Faruk Šehić: Vrlo dobro! Služimo mračnjacima!

Faruk Šehić: Vrlo dobro! Služimo mračnjacima!

Večernji prenosi da trenutne zdravstvene smjernice kažu da bi odrasli trebali 'manje sjediti, a više se kretati', one ne daju nikakve posebne savjete ni strategije o tome koliko bi dugo to kretanje trebalo trajati ili koliko bi smo se često u danu trebali dizati.

- Kako biste smanjili štetne učinke sjedenja na zdravlje, svakih pola sata pet minuta lagano prošetajte - savjetuju naučnici u svojoj nedavno objavljenoj studiji u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Do takvih su preporuka, kažu, došli nakon što su 11 zdravih osoba srednje i starije dobi zamolili da tokom pet dana u njihovom laboratoriju sjede po osam sati, koliko otprilike traje radni dan.

Prvi su dan sudionici sjedili punih osam sati s kratkim pauzama za odlazak na WC, dok je sljedeća četiri dana sjedenje bilo isprekidano kraćim šetnjama.

- Naš je cilj bio shvatiti koliko najmanje čovjek mora hodati da bi ublažio štetne učinke sjedenja na zdravlje. Konkretno, mjerili smo promjene u razini šećera u krvi i krvnom pritisku, dva važna čimbenika rizika za bolesti srca - objasnili su za portal Science Alert.

Otkrili su, kažu, da je petominutna lagana šetnja svakih pola sata jedina strategija koja, u usporedbi s cjelodnevnim sjedenjem, značajno smanjuje razinu šećera u krvi. Konkretno, šetnje po pet minuta svakih pola sata sudionicima su smanjile skok šećera u krvi nakon jela za gotovo 60 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije