Naučna potvrda da nikada ne treba u kuću ulaziti u cipelama

Radiosarajevo.ba
Naučna potvrda da nikada ne treba u kuću ulaziti u cipelama
Iako vam se čini da su đonovi čisti, a vani je lijepo i suho vrijeme, postoje jaki razlozi da po stanu ne hodate u cipelama - ma kako lijepe bile.

Istraživanje koje su proveli naučnici  na Univerzitetu u Arizoni otkrilo je stvarnu sliku koja preovladava na đonovima vaših cipela. 

Na samo jednom paru prosječnih cipela, pronašli su čak 421,000 jedinica bakterija.

Među njima je bila Escherichia coli, koja uzrokuje crijevne i urinarne infekcije, meningitis i proljev; pronašli su bakteriju Klebsiella pneumoniae koja je čest  uzrok infekcije krvi. Čak na 96% ispitanih cipela utvrđeno je da su na sebi imale bakterije iz izmeta

Dr. Charles Gerba, mikrobiolog i profesor objašnjava: "Naša studija je također pokazala da bakterije mogu da se zadrže na cipelama i nakon velikih udaljenosti i mnogo vremena nakon što su kontaminirane".

Zato ne oklijevajte i izuvajte cipele pri ulasku u životni prostor, a s vremena na vrijeme đonove operite blagim rastvorom detrdženta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije