Napravite ukusni umak od bijelog luka za pet minuta: Okus je čaroban

0
Radiosarajevo.ba
Napravite ukusni umak od bijelog luka za pet minuta: Okus je čaroban
Foto: Pixabay / Bijeli luk

Toum, kremasti libanonski umak od bijelog luka koristi se za marinade, juhe, može se staviti na pizzu, koristi se uz pečeno meso i povrće...

Emulzije su delikatna vrsta kad je priprema umaka u pitanju jer riječ je o spajanju inače teže spojivih tekućina. Ali kad rezultat bude savršen spoj okusa izveden u kremastoj teksturi, takvi se umaci pamte zauvijek.

Pikantan i oštar, odličan uz pečeno meso

Toum je upravo takva emulzija, libanonski umak od bijelog luka koji pridonosi savršenom okusu mnogih jela. Toum sadrži samo 5 sastojaka: limunov sok, maslinovo ulje, vodu, sol i bijeli luk. Oštrog je i pikantnog okusa, savršen uz korjenasto povrće i pečeno meso.

Petak navečer u Sarajevu: Topla ljetna noć i živopisna atmosfera na ulicama grada

Petak navečer u Sarajevu: Topla ljetna noć i živopisna atmosfera na ulicama grada

Ovaj sjajan umak u Libanonu se priprema stoljećima. Tačno podrijetlo touma nije poznato, ali u Libanonu se priprema već stoljećima. Ime dolazi iz arapskog jezika, što u prijevodu znači bijeli luk.

Postoji i niz varijacija: u Libanonu je grad Zgharta poznat po izvedbi touma s metvicom, dok se u Egiptu gotovo identičan umak od bijelog luka zove tooma. Toum nije baš lako napraviti (no dobro, nije niti ne znam kako teško!), a sve počinje upravo lukom.

Režnjevi bijelog luka se ogule i prepolove pa se, tradicionalno, tuku u mužaru. Nakon što se formira smjesa poput paste, dodaje se malo soka od limuna, pažljivo se umiješaju maslinovo ulje i voda dok umak ne postane kremast. Uz dodatak soli, toum je gotov.

Ovaj umak može se napraviti i u blenderu

Naravno, toum je moguće napraviti i u blenderu, ali je tako teže pravilno sljubiti sve sastojke. U pravilu je potrebno jako polagano dodavati ulje kako bi smjesa postala stabilna. Kad je gotov, umak može stajati u hladnjaku do 30 dana.

Toum se može koristiti kao marinada za piletinu i plodove mora, poslužiti uz pečeno povrće i meso ili staviti u salatu. U Libanonu se često poslužuje kao umak i kašikom se stavlja na sve, od krompirića do mesa sa žara i salate.

Kako ga je lakše integrirati u jela nego sirovi bijeli luk, toum je posebno popularan uz meso s roštilja i piletinu na žaru. A možeš ga upotrijebiti i u podlozi za pizzu ili kao sastavni dio supe od paradajza i bosiljka, piše miss7gastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije