Namirnice koje ne biste smjeli jesti za doručak

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje ne biste smjeli jesti za doručak
Pixabay / Ilustracija

Postoji sedam namirnica koje se vrlo često jedu za doručak, a koje se ne bi trebale konzumirati, piše portal Punkufer.hr.

To su namirnice koje mogu biti štetne po zdravlje čovjeka. Izdvojeno je sedam namirnica, a to su: žitarice, palačinci, hljeb sa maslacem ili margarinom, mafini, voćni sokovi, energetske pločice i jogurt s malo masti.

Žitarice

Za žitarice se tvrdi da su zdrav obrok. Ali, procesuiranjem pod visokom temperaturom i pritiskom, pretvaraju se u sitne pahuljice da bi se mogle jesti bez kuhanja. Time se uništavaju hranjivi sastojci. Da bi bile ukusnije, dodaju se aditivi, kao i gomila šećera.

Palačinci

Palačinci nisu dobri zbog dodataka. Najčešći dodaci su marmelada ili čokoladni namazi.

Tost sa maslacem ili margarinom

Za mnoge je tost sa maslacem ili margarinom savršen za početak dana. Ali, brašno kod većine hljebova je rafinirano. Kao takvo u kombinaciji s masnoćom osigurava malo hranjivih tvari i siromašan je vlaknima.

Zbog visokog glihemijskog indeksa (koristi se za  određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze) brzo povećava razinu šećera u krvi. Zbog toga ćete brzo ogladnjeti.

Maslac se dobiva iz mlijeka, ali margarin se proizvodi industrijski. Ne preporučuje se zbog transmasnih kiselina koje sadrži i štetne "hemije".

Mafini

Domaći mafini su prihvatljivi, ali oni kupovni nisu. Jedini zdravi sastojak u njima su jaja.

Voćni sokovi

Slična je stvar i sa kupovnim sokovima. Uzrokuju brz rast šećera u krvi jer nema masti ili vlakana za usporavanje apsorpcije. To za posljedicu ima umor, slabost i glad.

Energetske pločice

Kupovne energetske pločice daju malo energije. Daju samo jedan do tri grama vlakana. Imaju premalo bjelančevina, a previše šećera i kukuruznog sirupa. Naglo povisuju razinu šećera u krvi.

Jogurt s malo masti

Punomasni ili grčki jogurt je dobar. No, onaj sa skoro nimalo masti nije poželjan. Mogu sadržavati više šećera od porcije sladoleda. Masnoća produžava osjećaj sitosti jer u tom slučaju organizam duže probavlja ugljikohidrate, navodi portal Punkufer.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije