! / Namirnice koje će vas dugo vremena držati sitim

11. 01. 2021. u 09:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Stalno ste gladni i ne možete odoljeti hrani? Imamo popis namirnica koje će vam pomoći da se duže vrijeme osjećate sito. 

Kaše

Kaše i zobene pahuljice postale su neizostavne u jelovnicima osoba koje vode zdrav život. Često se konzumiraju za doručak zbog toga što imaju nizak glihemijski indeks. To znači da se glukoza iz ugljikohidrata polako oslobađa u vaš krvotok i sprječava žudnju za hranom. Zob je bogata vlaknima koja održavaju razinu šećera u krvi u ravnoteži, a ima i nevjerojatnu sposobnost učinkovito apsorbirati tekućinu. Zdjelicu kaše uvijek možete učiniti zanimljivijom tako da tom jelu dodate orašaste plodove, voće, cimet, med, maslac od kikirikija ili bilo koji drugi sastojak koji volite.

Kokice

Kokice su cjelovite žitarice, bogate vlaknima i proteinima. Njihova najbolja osobina je njihov volumen, zbog čega će vas zasititi. Porcija kokica ima manje masnoća i zauzima više mjesta u trbuhu nego, primjerice, ista količina čipsa. Kokice su zdrava alternativa grickalicama ako se ne pripremaju na masnoći te ako se tek malo posole. 

Jabuke, narandže i kruške

Jabuke, narandže i kruške Jabuke i drugo voće, poput krušaka i naranči, je idealno za suzbijanje apetita jer je puno vlakana i prirodnog šećera, a koristan je izvor održive energije. Istraživanja su dokazala da jedenje jabuke 20 minuta prije obroka smanjuje količinu pojedene hrane tijekom tog obroka. Dakle, uživanje u voću kao svakodnevnom međuobroku napunit će vaš želudac i doprinijeti dnevnim potrebama za unosom voća.

Jaja

Jaja imaju visok udio proteina i sadrže svih devet aminokiselina koje pokreću hormone u crijevima te potiskuju apetit i dovode do osjećaja sitosti. Jedno jaje sadrži oko 140 kalorija i 12 grama proteina te, osim suzbijanja gladi, može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. 

Supe 

Supe su idealan odabir za ručak i međuobrok. Utažuju glad i sadrže masu sastojaka punih zdravstvenih blagodati. Juhe se i lagano probavljaju pa su vrlo zahvalne na svakom jelovniku.

Grčki jogurt i smoothie

Ako voće počnete kombinirati s jogurtima i smoothiejima, lako ćete dodati kalcij u svoju prehranu i zasititi se na duže vrijeme. Bobičasto voće odličan je dodatak jogurtima, pruža energiju, a sadrži iznenađujuće malo šećera i puno vlakana, u usporedbi s drugim vrstama voća. Grčki jogurt sadrži dvostruko više bjelančevina, a manje šećera nego običan te se lako kombinira s drugom hranom.

Avokado

Avokado je poznat po visokom udjelu masti, ali riječ je o zdravim masnoćama koje smanjuju kolesterol, pa i rizik od kardiovaskularnih bolesti, te pomažu kod drugih problema poput artritisa. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA