Zašto je važno konzumirati kiseli kupus i rasol

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je važno konzumirati kiseli kupus i rasol
Foto: Bigstock / Rasol

Rasol, sok od kiselog kupusa sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala kao što su kalij, kalcij, fosfor, sumpor, željezo, bakar, cink i magnezij.

Dobar je za probavu i jačanje crijevne flore, za arterosklerozu i visok tlak, za liječenje astme, reume i gihta, čira na želucu, uz to čisti kožu i jača imunitet, a kažu da pomaže i kod raznih vrsta karcinoma.

Kiseli kupus zapravo je jedna od rijetkih namirnica koju je čovjek svojim djelovanjem, kiseljenjem dodatno poboljšao. Kiseljenjem se razvija vitamin B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla. Možete kiseliti zeleni i crveni kupus, a crveni je još bogatiji fitonutrijentima i vitaminom C, te sadrži i antocijan, antioksidans koji štiti sive moždane stanice, piše ordinacija.vecernji.hr

Ljekovitost kiselog kupusa može se dodatno pojačati ako se među redove kupusa dodaju i druge namirnice, kao što su lišće vinove loze, grožđe, dunje (za intenzivniju žutu boju), jabuke ili komorač. Začine možete izabrati prema vlastitom ukusu – zrna papra, kim, lovor...

Važno je da glavice kupusa budu neoštećene, tvrde i sa što manje crnih dijelova, te da korijen odstranite. Kod nas se uglavnom kiseli rezani kupus u kombinaciji s glavicama, koje koristimo za pripremu sarme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije