Prava zimska poslastica: Vrijeme je za zapečeni kiseli kupus
Kiseli kupus jedna je od omiljenih zimskih namirnica.
Blagotvorno djeluje na zdravlje i imunitet, bogat je vitaminom C, ali je omiljen i zbog niza kombinacija i načina na koje se može pripremati.
Jedna od njih zapečeni kiseli kupus.
Potrebno vam je:
kiseli kupus - 1 glavica
luk - 1 glavica
sos od paradajza - 2 kašičice
krompir - 2 - 4 komada, mali
kobasica - 250 g dimljena
kobasica - 250 g sirova
file - 200 g, dimljen
šunka - 200 g
lovorov list - 2 komada
piment - zrna po ukusu
aleva paprika - 2 - 3 kašičice
ljuta aleva paprika - krupnije mllevena
sol - po ukusu
ulje - 60 ml
Priprema:
1. Isjeckajte luk i dinstajte ga sa malo soli u ugrijanom ulju na umjerenoj vatri. Kupus isjecite na tanke trakice i zajedno s paradajzom, lovorovim listom i alevom paprikom stavite u luk.
2. Kuhajte kratko i sipajte vodu tek toliko da pokrije sastojke. Posolite i dodajte sirovu kobasicu i cijele krompire i kuhajte dok kupus ne omekša i dok voda skoro potpuno ne ispari.
3. Prebacite u glinenu posudu i odozgo poredajte dimljeni file, šunku i dimljenu kobasicu. Pospite tucanom paprikom.
4. Jelo pecite u ugrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije lijepu boju.
Napomena: Krompire možete skuhati posebno i staviti ih na kraju kad stavite da se peče, zato što, ako se kuha s kupusom, postoji mogućnost da naprsne, piše Bonapeti.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.