Kuhinja / Idealan recept za nenadmašni grah

23. 11. 2020. u 13:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Hladno, novembarsko vrijeme idealno je klasiku naše kuhinje - nenadmašni grah. 

Ugrijaće vas u hladne dane, a cijela će kuća mirisati „domaće“, što je baš ono što nam treba u ovim danima. 

Donosimo jedan vrlo jednostavan recept za grah s kobasicama, a nakon ovog ručka ćete i „prste polizati“. 

Sastojci: 

-900 grama graha iz konzerve 

-400 grama polutrajne kobasice 

-5 komada lovorovog lista 

-60 grama brašna 

-4 čehna bijelog luka 

-jedna kašika paradajza u tubi 

-ulje 

-so i biber 

Priprema: 

1. Kobasice dobro operemo pod mlazom vode, narežemo na kolutove debljine jednog centimetra, stavimo u lonac s vrelom vodom i kuhamo na laganoj vatri po uputama na pakiranju. 

2. U tavi ugrijemo 2 do 3 kašike biljnog ulja, dodamo brašno, sve malo izmiješamo i pržimo dok brašno ne počne dobivjti boju. 

3. Zatim protisnemo bijeli luk, dodamo koncentrat paradajza, ponovo malo izmiješamo sastojke, ulijemo otprilike 300 mililitara vode u kojoj su se kuhale kobasice, te pjenjačom miješamo da ne ostanu grudvice. 

4. Dobijenu smjesu prelijemo u lonac s kobasicama, sve zajedno izmiješamo, dodamo lovorov list, te na srednje jakoj vatri kuhamo oko 20 minuta. 

5. Zatim dodamo ocijeđeni grah iz konzerve i dalje kuhamo dok grah ne bude gotov. 

6. Začinimo solju i biberom. 

Po želji, grah koji ste nasuli u tanjir možete posuti sjeckanim peršunom. 

Prijatno!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)