Najbrži način da pobijedite nesanicu: Zaspat ćete za pet minuta

2
Radiosarajevo.ba
Najbrži način da pobijedite nesanicu: Zaspat ćete za pet minuta
Arhiv / Ilustracija

Ako imate problema sa nesanicom ili jednostavno ne možete da zaspite usljed velikog stresa ili uzbuđenja, možda će vam pomoći jedan jednostavan trik koji ne zahtijeva ništa osim dobre volje i pet minuta vremena.

Ne može da škodi, a može da pomogne! Tako bar tvrdi britanski ekspert za prirodnu medicinu i hemičar dr. Tim Bond, koji je i podijelio efikasan savjet za brzo uspavljivanje.

"Postoji irska poslovica koja glasi: "Dobar smijeh i dug san najbolji su lijek u ljekarskoj knjizi. I zaista, kvalitetan san je od vitalnog značaja. Omogućava vašem tijelu i umu da se napune, daju vam svježinu i energiju kada se probudite. Zdrav san također pomaže tijelu da ostane zdravo i da se spriječi razvoj bolesti. Bez dovoljno sna mozak ne može pravilno da funkcioniše, a to utiče na koncentraciju, razmišljanje i pamćenje", ističe ovaj stručnjak.

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Evo i njegove kratke vežbice koja će vam pomoći da zaspite u kratkom roku.

Sjedite ili lezite na krevet i potepeno opustite svaki mišić. Najlakše je početi od lica i polako ga opuštati, pa ići prema dole.

Pustite ramena da slobodno padnu kako biste se oslobodili napetosti, dok ruke treba da budu u prirodnom položaju, pokraj tijela.

Polako izdišite i udišite, opuštajući grudi, noge, butine i listove. Ponavljajte ovo sve dok se ne osetite opušteno i dok vam mozak ne bude prazan. U tom trenutku treba da pokušate da zamislite sebe u opuštajoćoj situaciji.

To treba da bude pogled na more tokom mirnog dana ili ljuljanje u stolici za ljuljaške u slabo osvetljenoj prostoriji, ali bilo koja scena koja je za vas opuštajuća će odgovarati. Ako vam u misao ne dolazi nikakva scena, i ne osjećate da donete u san, pokušajte da u sebi iznova ponavljate "nemoj misliti, nemoj misliti". Trebalo bi da brzo zaspite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije