Najbolje namirinice za smanjenje triglicerida
Trigliceridi su vrsta masti koja se prirodno nalazi u organizmu, ali povišen nivo triglicerida može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ishrana ima ključnu ulogu u proizvodnji triglicerida, a određena hrana može pomoći u njihovom snižavanju u krvi.
Povrće poput karfiola, kupusa, brokule, prokelja i kelja bogato je glukozinolatima i izotiocijanatima. Istraživanja su pokazale da ova jedinjenja smanjuju oksidativni stres i mogu smanjiti rizik od raka. Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, životinjske istraživanje sugerišu da ova povrća mogu značajno smanjiti nivo triglicerida i poboljšati markere metaboličkog zdravlja.
Ova povrća imaju veliki potencijal za poboljšanje metabolizma masti u krvi i opšte zdravlje. Karfiol, s druge strane, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, dok ima malo kalorija i ugljenih hidrata, što ga čini odličnim izborom za one koji žele smršati i poboljšati svoje zdravlje.
Naša tema | Zapušteni dio Sarajeva postat će veliko gradilište: Donosimo detalje novog projekta
Tokom prazničnih dana, kada se često konzumira masna hrana, važno je znati da istraživanja pokazuju da redovna konzumacija karfiola može pomoći u smanjenju nivoa triglicerida u krvi. To je zbog visokog sadržaja vlakana u ovom povrću, koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprječavaju naglo povećanje nivoa šećera u krvi, čime se izbjegava oslobađanje većih količina triglicerida.
Dodatno, antioksidansi u karfiolu smanjuju upalu u tijelu i poboljšavaju zdravlje srca. Karfiol se može jesti sirov ili na razne načine pripreme, kao što su dinstanje, pečenje u rerni ili priprema u turšiji, piše Zadovoljna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.