Najbolje ljetno osvježenje: Šta je boza i kako se priprema?

3
Radiosarajevo.ba
Najbolje ljetno osvježenje: Šta je boza i kako se priprema?
Foto: Baščaršija.ba / Boza

Boza, jedno od najpopularnijih pića, je fermentirani napitak porijeklom iz Turske, ali se pripremala i u zemljama kao što su Kazahstan, Kirgistan, Albanija, Bugarska, Makedonija, ali i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Fermentirani napici od žitnog brašna ili prosa prvi su se put pojavili tokom 9. i 8. stoljeća p.n.e. u vrijeme domaćih Anadolaca i Mezopotamije.

Tijekom 10. stoljeća piće je dobilo naziv 'boza' i postalo popularno među srednjoazijskim Turcima, a kasnije se proširilo na Kavkaz i Balkan. Pod Osmanskim Carstvom, gdje je sve što je vezano uz svijet kulinarstva cvjetalo, boza je također uživala u svojoj zlatnoj eri, piše Culture trip.

Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"

Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"

Danas se boza priprema alkoholnom mliječno-kiselinskom fermentacijom raznih žitarica. To mogu biti pšenica, ječam, kukuruz i griz.

Sadržaj šećera u ovom gustom napitku postiže se dodavanjem šećera, glukoze, a posljednjih godina i aspartama ili drugih zaslađivača. Žitarice se prvo kuhaju u vodi i zatim ulijevaju u tave kako bi se ohladile.

Jednom kad se prosije, smjesi se dodaju voda i šećer. Boza se poslužuje kašikom zbog guste konzistencije. Napitak se posipa s cimetom ili pečenim slanutkom.

Boza je zdrava jer sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, a sadrži puno korisnih bakterija. Preporučuje se piti sportašima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po tome što smanjuje hormon stresa. 

Sastojci 

  • 1/2 kg kukuruznog brašna
  • 5 l vode
  • 20 g kvasca
  • 1/2 kg šećera (može i više)

Priprema

U veliki lonac ulijte 5 litara mlake vode te joj dodajte pola kilograma brašna. Umutite i ostavite da odstoji barem desetak sati, idealno je cijelu noć.

Nakon što je smjesa odstajala lonac treba staviti na laganu vatru i uz povremeno miješanje ostaviti da lagano krčka tri sata. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Rastopite 20 grama kvasca u malo mlake vodi  i sve zajedno dodajte ohlađenoj smjesi brašna i vode. Sve dobro promiješati i ostaviti da odstoji još barem 10 sati.

Gustu smjesu još jednom dobro promiješajte i procijedite kroz gazu.  Dodajte pola kilograma šećera i miješajte dok se ne rastopi a smjesa postane kompaktna.

Izlijte smjesu u boce i stavite u frižider. Boce ne zatvarajte čepom zbog stvaranja plinova tokom hlađenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije