Nagrađivani kuhar otkriva tajnu savršeno pohovane piletine: File u hrskavom tijestu koji je sočan
Piletina se priprema brzo i lako, pa nije ni čudo što je često na trpezama širom Bosne i Hercegovine, bilo za ručak ili večeru.
Pohovana piletina je poseban specijalitet, a ovog puta donosimo vam jedan specifičan način pohovanja jednog nagrađivanog kuhara, za nijansu drugačiji od onog standardnog, koji će ovom jelu dati još bolji ukus.
Sastojci:
Za meso i marinadu:
BiH će večeras saznati potencijalne protivnike na SP-u: Žrijeb u direktnom TV prijenosu
- 700 grama pilećih prsa
- kašičica senfa
- 20 ml soja sosa
- biber, aleva paprika, so, bijeli luk u prahu - po želji
Za poh testo:
- 150 grama brašna
- 2 jaja
- 150 ml mlijeka ili vode
- kašičica šećera
- so
Priprema:
Pileća prsa isjeckajte na šnicle ili na štapiće. U činiji pomiješajte senf sa začinima i soja sosom. Stavite meso u dobijenu marinadu i ostavite da se marinira oko pola sata.
U posebnoj posudi pripremite tijesto za poh. Pomiješajte brašno sa šećerom, dodajte jaja, sipajte mlijeko ili vodu, pa sve dobro promiješajte. Tijesto treba da bude guste teksture.
Umačite komade piletine u tijesto i pržite na dobro zagrijanom tiganju na umjerenoj temperaturi, sve dok tijesto ne dobije zlatno smeđu boju, oko 5 do 7 minuta sa svake strane. Uvjerite se da ima dovoljno ulja i da je ono dovoljno vruće, kako se tijesto ne bi lijepilo i kako bi bilo dovoljno hrskavo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.