Na ove namirnice ne smijete ni pomišljati prije spavanja

Radiosarajevo.ba
Na ove namirnice ne smijete ni pomišljati prije spavanja
Dobar i miran san je veoma važan za vaše zdravlje, ali i osigurava da budete dobro raspoloženi narednog dana. Mnogo je faktora koji utječu na zdrav san, ali bez obzira da li spavate kao beba ili se borite sa nesanicom veoma je važno ono što večerate.

Portal Bright Side napravio je malo istraživanje u vezi sa tim šta smijete jesti za večeru, ali i u vezi sa onim na šta prije sna ne biste smjeli nikako ni pomišljati ukoliko želite da imate lagan i miran san.

Nikako ne biste smjeli konzumirati, pred san, sljedećih pet namirnica:

Hamburgeri sa mesnim prerađevinama

Brza hrana je neprijatelj ne samo vašeg zdravlja, nego i vašeg sna. Mesne prerađevine, također, sadrže mnogo masti koje stimuliraju proizvodnju stomačnih kiselina i uzrokuju žgaravicu.

Vino

Alkohol je diuretski agent, koji vam garantuje da ćete morati ustati više nego jednom tokom noći ukoliko ga pijeteprije spavanja. Također, konzumiranje vina prije sna može prouzrokovati veoma glasno hrkanje.

Čokolada

Čokolada, posebno crna, u sebi sadrži kofein i teobromine, koji stimulira nervozu u vašem tijelu, ubrzava otkucaje vašeg srca i drastično povećava šanse da ćete imati besanu noć.

Piletina

Velika količina proteina u pilećem mesu usporava vašu probavu za 50 posto. Tako, umjesto da se odmarate dok spavate, vaše tijelo će i dalje prerađivati sve ono što ste večerali, što je pogubno za san.

Ljuti sos

Ljuti sos ne bi nikada smio biti dio nijednog obroka koji jedete prije spavanja. Oni su glavni uzročnici gorušice i garant da će vaš san biti sve osim miran.

Ipak, iako postoje namirnice koje se ni u kom slučaju ne preporučuju pred spavanje, tu su i one koje pospješuju miran i dug boravak u krevetu.

Banane

Zahvaljujući magnezijumu i kalcijumu koji sadrže banane, mišići će se regenerirati i dobar san je praktično zagarantovan.

Puretina

Parče puretine pojedeno sat i pol ili dva prije spavanja može vam pomoći da zaspete brže. Puretina je puna tritofana koji poboljšava vaše raspoloženje, te regulira kvalitetu i ritam vašeg sna.

Mlijeko

Mlijeko, kao i puretina, sadrži tritofan, ali i veliku dozu aminokiselina koje čine da je vaš san miran i da traje duže. Nije bezvezno pravilo da majke svojoj djeci pred spavanje daju mlijeko.

Pirinač

Pirinač postepeno oslobađa glukozu u vašem krvotoku, čime gotovo da se prepolovi vaša potreba za snom.

Višnje

Melatonin koji sadrže višnje pomaže u kontroli unutrašnjeg sata vašeg tijela i ima zaista dobar učinak na kvalitetu vašeg sna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije