Mršavljenje može biti izazovno: Ovo je sedam razloga koji utječu na vaš napredak

0
Radiosarajevo.ba
Mršavljenje može biti izazovno: Ovo je sedam razloga koji utječu na vaš napredak
Foto: Pexels / Stomak / Ilustracija

Ponekad se čini da radite sve kako treba, ali vaga jednostavno ne popušta.

Mršavljenje može biti težak proces, a mnogi nisu svjesni uobičajenih razloga koji stoje iza nedostatka napretka.

Evo sedam razloga koje trebate uzeti u obzir:

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Dob:

S godinama postaje sve teže smršavjeti jer smanjenje mišićne mase može usporiti metabolizam. "Manja mišićna masa može uzrokovati usporavanje metabolizma i zadržavanje masti." Jedan od načina za borbu protiv toga je uključivanje više treninga snage za "izgradnju i zadržavanje mišića", predlaže Robinson.

Gubljenje i dobivanje težine

Ponavljano gubljenje i dobivanje težine može otežati gubitak kilograma i dovesti do metaboličkih problema. "Što više puta neko izgubi i ponovo dobije značajnu količinu težine, to je veći rizik za kardiometaboličke probleme poput inzulinske rezistencije, povišenog kolesterola i gubitka nemasne tjelesne mase, da ne spominjemo povećanje težine", kaže Van Eck.

Bolest

Zdravstvena stanja poput hipotireoze ili sindroma policističnih jajnika mogu otežati mršavljenje. "Ovakva zdravstvena stanja mogu utjecati na metaboličke stope i razine hormona, što može otežati kontrolu težine."

Najvažnije vrste povrća koje biste trebali uključiti u svoju ishranu svakodnevno

Najvažnije vrste povrća koje biste trebali uključiti u svoju ishranu svakodnevno

Nedostatak sna

Nedovoljno spavanje može utjecati na metabolizam i povećati unos kalorija. "Iako može biti izazovno, kvalitetno spavanje od najmanje sedam do devet sati noću može pozitivno utjecati na metabolizam vašeg tijela i pomoći u regulaciji hormona koji vašem tijelu daju do znanja da ste gladni tokom dana." 

Istraživanja pokazuju da nedovoljno sna također može povećati unos kalorija za 250 kalorija dnevno jer manjak sna povećava želju za jelom i može dovesti do izbora nezdrave hrane.

Stres

Stres može uzrokovati povećanje razine kortizola, što može dovesti do loših izbora hrane i problema sa spavanjem.

"Kortizol, u pravoj količini, pomaže vašem tijelu da odgovori na opasnost, stoga je važan. Međutim, prekomjerni kortizol može uzrokovati poremećaje spavanja, što je štetno za metabolizam i donošenje mudrih izbora hrane. Kortizol također može dovesti do loših izbora prehrane i osjećaj gladi, čak i ako niste stvarno gladni." Melisa Pfeister, certificirana nutricionistica Stanford Medicine

Genetika

Naslijeđene genetske osobine mogu utjecati na način na koji tijelo pohranjuje masnoće i reagira na vježbanje. "Naslijeđene genetske osobine uključuju način na koji tijelo pohranjuje masnoće, metaboličke stope i sposobnost vježbanja. Također možete naslijediti bolest koja čini gubitak težine izazovnim", kaže Robinson.

Nedovoljno vlakana

"Vlakna sprječavaju zatvor i mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine zbog svoje sposobnosti da vas brzo zasite i duže održe sitima. Vlakna su također ključna za zdravlje crijeva i pomažu u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina u debelom crijevu hranjenjem zdravih bakterija u našim crijevima. Zapravo, nedavna studija pokazala je da je veći unos vlakana povezan s gubitkom težine, ističe Dandrea-Russert

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije