Mnogi ovu biljku smatraju korovom, a ima više omega 3 masnih kiselina nego riblje ulje

2
Radiosarajevo.ba
Mnogi ovu biljku smatraju korovom, a ima više omega 3 masnih kiselina nego riblje ulje
Foto: Agroklub / Biljka tušt ili portulak

Tušt sadrži više antioksidanata od špinata, a koncentracija omega 3 masnih kiselina veća je nego u nekim ribljim uljima.

Tušt (portulaca oleracea) ima mesnate, sočne listove i žute cvjetove. Njegova reputacija da je samo korov proizilazi iz činjenice da raste u različitim uvjetima, od plodnog vrtnog do pustih dijelova i kamenjara.

Činjenica da je prikladna za vegetarijance i vegane također ide u prilog ovoj biljci, piše D&D.

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Antioksidanti poboljšavaju generalno zdravlje i pospješuju imunitet. Oni se smatraju glavnim pomagačima kod srčanih bolesti, arteroskleroze, karcinoma, gubitka pamćenja i gubitka vida uslijed starosti.

Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od reumatskog artritisa, Alzheimerove bolesti i demencije, astme, srčanih bolesti i depresije.

Tušt je bogat vitaminom A koji sprečava pojedine vrste karcinoma i poboljšava vid. 100 g tušta pruža 44 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

Ovo je pet razloga zašto je mrkva ključna superhrana za vaše zdravlje

Ovo je pet razloga zašto je mrkva ključna superhrana za vaše zdravlje

Također je bogat vitaminom C i B, uključujući i riboflavin, piridoksin i niacin, karotenoide i tragove minerala poput željeza, magnezija i kalcija.

Zapamtite da tušt brzo počinje gubiti svoju hranjivu vrijednost odmah nakon branja, ukoliko vam je vrt previše mal ili mislite da će zauzeti cijeli, možete ga uzgajati i unutra kao kućnu biljku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije