Jeste li znali da je ovo možda jedna od najzdravijih biljaka, a ne jede je skoro niko?

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da je ovo možda jedna od najzdravijih biljaka, a ne jede je skoro niko?
Foto: Unsplash / Ilustracija/Vrt

Potočarka, često zanemarena biljka, sve više privlači pažnju stručnjaka zbog svojih izuzetnih zdravstvenih koristi.

Smatra se da je ovo povrće jedno od najzdravijih na svijetu, obiluje esencijalnim vitaminima i mineralima poput željeza i vitamina C. Istraživanja sugerišu da potočarka sadrži više željeza od špinata i više vitamina C od nekih agruma. Osim toga, ova biljka ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući zaustavljanje oksidativnog stresa, pročišćavanje krvi, poticanje apetita te detoksikaciju tijela od toksina.

Neki ljudi preferiraju konzumaciju soka od potočarke, dok se također preporučuje razrjeđivanje s vodom u omjeru 1:5. Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ali važno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju kako bi se izbjegle moguće nuspojave. Potočarka je iznimno bogata vitaminima A, C, E, K i D, mineralima poput željeza i joda te irafanolom, eteričnim uljem sumpora. Ova biljka se koristi ne samo kao hrana već i kao lijek, s sokom od potočarke koji jača jetru, žuč i bubrege.

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti disajnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, pospješuje rad metabolizma, čisti pluća i krv te pomaže kod umora i malaksalosti. Također, povoljno djeluje kod dijabetesa, groznice, oboljenja jetre te kožnih tegoba. Osim unutrašnje primjene, potočarka se koristi i u vanjske svrhe, čisteći i zacjeljujući oštećenu kožu te djelujući protiv mrlja i pjega.

Sok od potočarke, koji se preporučuje za jačanje imuniteta, također je učinkovit u liječenju bubrežnih i kožnih bolesti. Ova biljka, bogata vitaminom C, pomaže u čišćenju krvi, jačanju imuniteta te ublažavanju hroničnih bolesti i upala. Također, poznata je po svom pozitivnom učinku na kosu, sprječavajući njeno opadanje i potičući njen rast i gustoću.

U kulinarstvu, potočarka se koristi u salatama, kao začin, čaj, svježe iscijeđen sok, tinktura te kao prilog glavnim jelima. Primjena ove biljke uključuje i vanjsku upotrebu, poput obloga koji ublažavaju reumu i mišićne bolove te soka koji djeluje protiv dermatoza i akni.

Sve u svemu, potočarka se pokazala kao izuzetno korisna biljka s raznovrsnim zdravstvenim koristima, kako za unutrašnju tako i za vanjsku primjenu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije