Dodajte mladi luk svakodnevnoj prehrani: Ovo su neki od razloga

1
Radiosarajevo.ba
Dodajte mladi luk svakodnevnoj prehrani: Ovo su neki od razloga
Foto: Pixabay / Mladi luk

Mladom luku, simbolu proljeća, pripada titula pravog rizničara vitamina i minerala, stoga ga stručnjaci preporučuju kao redovni sastojak u prehrani gotovo svakog dana.

Najveća prednost mladog luka je ta što se može konzumirati sirov, a kao takav pruža najbolje koristi u smislu nutritivnih vrijednosti. Osim što ga možete jesti sirovog, mladi luk se može dodavati u razna jela, obogaćujući ih svojim karakterističnim okusom i mirisom.

Zašto je mladi luk tako dobar za zdravlje? Prije svega, bogat je vitaminom C, koji djeluje antioksidativno i protuupalno, te mineralom kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Požar u Mostaru: Vatrogasci na terenu, gore štandovi na pijaci

Požar u Mostaru: Vatrogasci na terenu, gore štandovi na pijaci

Nadalje, mladi luk jača imunitet, pružajući antivirusna i antibakterijska svojstva, te potiče zdravlje očiju zahvaljujući sadržaju luteina, zeaksantina i vitamina A. Također, obiluje vlaknima, što doprinosi boljoj probavi i smanjenju rizika od raka debelog crijeva.

Iako je mladi luk izuzetno koristan za zdravlje, treba voditi računa o njegovoj konzumaciji u slučaju gastroezofagealnog refluksa, gastritisa ili drugih upalnih bolesti želuca i jednjaka.

Savršen dodatak proljetnim salatama: Vaša nova omiljena superhrana za zdravlje jetre, srca i probave

Savršen dodatak proljetnim salatama: Vaša nova omiljena superhrana za zdravlje jetre, srca i probave

Što se tiče gastronomske upotrebe, mladi luk se odlično slaže s mesnim jelima, roštiljem, kravljim sirom, vrhnjem, rukolom, blitvom, rotkvicom, umakom od hrena i jajima. Ne zaboravite iskoristiti i zelene dijelove mladog luka, jer su oni također izuzetno zdravi i mogu se koristiti u raznim jelima.

Kada je riječ o skladištenju, mladi luk treba konzumirati u roku od nekoliko dana od berbe, a može se čuvati u frižideru u plastičnoj vrećici ili dobro zatvorenoj posudi.

Recept s mladim lukom

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 čajna kašičica maslinovog ulja
  • 1 mladi narezani luk
  • 150 g narezanih šampinjona ili paprike
  • 10 g naribanog cheddar sira
  • prstohvat soli i bibera

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstajte šampinjone dok ne omekšaju, potom dodajte mladi luk i još malo dinstajte. Zatim dodajte jaja, začinite i napravite omlet, pišu Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije