Dodajte mladi luk svakodnevnoj prehrani: Ovo su neki od razloga
Mladom luku, simbolu proljeća, pripada titula pravog rizničara vitamina i minerala, stoga ga stručnjaci preporučuju kao redovni sastojak u prehrani gotovo svakog dana.
Najveća prednost mladog luka je ta što se može konzumirati sirov, a kao takav pruža najbolje koristi u smislu nutritivnih vrijednosti. Osim što ga možete jesti sirovog, mladi luk se može dodavati u razna jela, obogaćujući ih svojim karakterističnim okusom i mirisom.
Zašto je mladi luk tako dobar za zdravlje? Prije svega, bogat je vitaminom C, koji djeluje antioksidativno i protuupalno, te mineralom kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Selektor Hrvatske: BiH je odigrala sjajnu utakmicu. Mi smo nestali u drugom poluvremenu
Nadalje, mladi luk jača imunitet, pružajući antivirusna i antibakterijska svojstva, te potiče zdravlje očiju zahvaljujući sadržaju luteina, zeaksantina i vitamina A. Također, obiluje vlaknima, što doprinosi boljoj probavi i smanjenju rizika od raka debelog crijeva.
Iako je mladi luk izuzetno koristan za zdravlje, treba voditi računa o njegovoj konzumaciji u slučaju gastroezofagealnog refluksa, gastritisa ili drugih upalnih bolesti želuca i jednjaka.
Savršen dodatak proljetnim salatama: Vaša nova omiljena superhrana za zdravlje jetre, srca i probave
Što se tiče gastronomske upotrebe, mladi luk se odlično slaže s mesnim jelima, roštiljem, kravljim sirom, vrhnjem, rukolom, blitvom, rotkvicom, umakom od hrena i jajima. Ne zaboravite iskoristiti i zelene dijelove mladog luka, jer su oni također izuzetno zdravi i mogu se koristiti u raznim jelima.
Kada je riječ o skladištenju, mladi luk treba konzumirati u roku od nekoliko dana od berbe, a može se čuvati u frižideru u plastičnoj vrećici ili dobro zatvorenoj posudi.
Recept s mladim lukom
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 čajna kašičica maslinovog ulja
- 1 mladi narezani luk
- 150 g narezanih šampinjona ili paprike
- 10 g naribanog cheddar sira
- prstohvat soli i bibera
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstajte šampinjone dok ne omekšaju, potom dodajte mladi luk i još malo dinstajte. Zatim dodajte jaja, začinite i napravite omlet, pišu Nezavisne novine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.