Mnogi ovu biljku jedu na pogrešan način: Može poboljšati zdravlje jetre, zglobova, očiju

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi ovu biljku jedu na pogrešan način: Može poboljšati zdravlje jetre, zglobova, očiju
Foto: Pexels / Ljudi koji imaju demenciju često se čine izgubljeni

U domaćoj kuhinji celer je najpoznatiji kao neizostavan dodatak čorbama i kao ukusan povrtni prilog mnogim jelima. Od njega se rade pire i krem čorbe, a kulinarski znalci celerove stabljike pune mekim sirom, poslužuju štapiće celera s umakom od avokada, stavljaju ga na hljeb namazan maslacem od kikirikija jer daje posebno finu aromu, znaju da je ukusan zapečen, a salati daje posebnu hrskavost.

Ovo povrće dobar je izvor kalija i natrija koji uravnotežuju razinu vode u tijelu, a sadrži i spojeve kumarine koji podupiru sposobnost imunog sistema u otklanjanju potencijalno štetnih stanica.

Druge prednosti celera uključuju njegovu sposobnost poboljšanja zdravlja jetre, kože, očiju i kognitivnog zdravlja, snižava krvni pritisak i holesterol, a zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminu B6 sprječava rizik za bolesti srca i krvnih žila.

Bitna sjednica za 'Plave':  U srijedu izbor novog Upravnog odbora FK Željezničar

Bitna sjednica za 'Plave': U srijedu izbor novog Upravnog odbora FK Željezničar

Celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje se zna da djeluju kao protuupalni lijekovi, a upravo je upala čest uzrok hroničnih bolesti poput raka, bolesti srca, artritisa.

Zbog svega toga celer je koristan u liječenju širokog raspona stanja koja su pogoršana upalom: bol u zglobovima (kao što je artritis), giht, infekcije bubrega i jetre, sindrom iritabilnog crijeva i infekcije mokraćnog sistema.

Ova namirnica mnogo je ukusna, a zdravija od crvenog mesa: Fantastično djeluje na srce

Ova namirnica mnogo je ukusna, a zdravija od crvenog mesa: Fantastično djeluje na srce

Da bi pružio organizmu što više hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti sirovog, što samo rijetki i rade, a hranjive sastojke celer će sačuvati i ako se kratko prodinsta, ne duže od pet minuta. Naime, neki spojevi u celeru, uključujući flavonoide i polifenole, vrlo su osjetljivi i mogu se izgubiti ako se pretjera s termičkom obradom.

Ne odgovara mu predugo kuhanje, čak ni kuhanje na pari, jer se tako povećava apsorpcija vode i postaje gnjecav. Za zdravlje je koristan i svježe pripremljen sok od sirovog korijena, listova i stabljike, a u tom obliku djeluje kao pomoć u ranim fazama reumatizma te pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije