Djeluje kao tonik za podmlađivanje kože: Uvrstite ovu namirnicu u vaš sedmični plan ishrane

0
Radiosarajevo.ba
Djeluje kao tonik za podmlađivanje kože: Uvrstite ovu namirnicu u vaš sedmični plan ishrane
Foto: Pexels / Ilustracija/Jedenje

Pokušavajući postići zacrtane ideale ljepote, snage i mladosti, mnogi kreću u teretanu. Drugi posežu za dodacima prehrani. Treći znaju da im od velike pomoći može biti zdrava prehrana pa se bacaju na otkrivanje namirnica koje sadrže sastojke za koje se zna ili bar pretpostavlja da pomažu u postizanju vitkosti, veće mišićne mase, vitalnosti, izdržljivosti... a zašto ne i bujne kose i ljepšeg tena?

Zaista postoji jelo za koje se smatra da može podržati zdrav razvoj mišića, ojačati kosu i učiniti je bujnom te proljepšati i podmladiti kožu. Ne samo da je prava poslastica za mišiće, kosu i kožu, nego i za nepce: avokado s jajem prijat će cijelom tijelu.

Avokado s jajem priprema se lako, dovoljno je znati razbiti jaje i prepoloviti avokado te ga odvojiti od kore i sjemenke. Ako ste gurman, možda se poželite poigrati začinima pa vam u tom slučaju preporučujemo vlasac i biber, piše Slobodna Dalmacija.

BHmeteo upozorava: Ko planira roštiljati za 1. maj, morat će požuriti

BHmeteo upozorava: Ko planira roštiljati za 1. maj, morat će požuriti

Budete li ovo jelo jeli nekoliko puta sedmično - pri čemu je, prema nekim stručnjacima, najbolje jesti ga za doručak - kombinacija hranjivih sastojaka kojima obiluje djelovat će kao tonik za podmlađivanje kože. Masnoća će hidratizirati i umiriti suhu ili nadraženu kožu, otkrivajući blistav ten.

No to nije sve: kombinacija zdravih masnoća također vam može pomoći smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema, ali i od propadanja kognitivnih funkcija do kojeg dolazi s godinama i uslijed izloženosti stresu. Kad smo već kod stresa, stručnjaci tvrde kako ova kombinacija potiče sintezu hormona koji smanjuju stres.

Osim toga, jedete li avokado s jajem u kombinaciji s integralnim tostom osigurat ćete čitav niz nutrijenata koji osiguravaju dobru dozu energije i dugotrajnu sitost.

Donosimo vam jednostavan recept za dvije osobe.

Sastojci

  • 1 zreli avokado 
  • 2 manja jaja
  • 1 kašika nasjeckanog vlasca ili peršuna
  • ½ kašičice soli 
  • ¼ kašičice svježe mljevenog crnog bibera
  • ¼ kašičice crvene paprike u prahu
Savjeti zlata vrijedni: U svoju beauty rutinu uvrstite "skin flooding" i rižinu vodu

Savjeti zlata vrijedni: U svoju beauty rutinu uvrstite "skin flooding" i rižinu vodu

Priprema

Zagrijte rernu u na 230°. 

Avokado prepolovite po dužini i izvadite mu košpicu. Koristeći kašiku, izdubite malo mesa svake polovice avokada (treba vam mjesta za jaje).

Začinite polovice avokada solju i biberom (nemojte potrošiti sve, trebat će vam za kasnije) pa ih stavite u posudu za pečenje prerezanom stranom prema gore.

Razbijte svako jaje u zdjelicu, zatim pažljivo ubacite žumance i onoliko koliko stane od bjelanceta u sredinu svake polovice avokada.

Pecite 15-ak minuta, odnosno dok bjelance ne pobijeli. Začinite preostalom solju i biberom pa pospite mrvicama crvene paprike i ukrasite nasjeckanim vlascem ili peršunom. 

Avokado

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije