Mnogi misle da ove namirnice nemaju uticaj na zdravlje: To je apsolutno netačno

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi misle da ove namirnice nemaju uticaj na zdravlje: To je apsolutno netačno
Foto: Pixabay / Voće i povrće

Osim kvalitetnog sna, redovitog pranja ruku i unosa dovoljno tekućine, ključno je posvetiti pažnju i prehrani. Odabir namirnica koje podržavaju imunološki sistem može biti ključan korak.

Vaša prehrana može osigurati tijelu "građevne blokove" potrebne za proizvodnju antitijela koja se bore protiv raznih infekcija, uključujući prehladu i viruse. Dok možda već imate na umu neke namirnice poznate po svojim blagotvornim učincima na imunitet, poput zelenog povrća, jogurta i lososa, postoje i drugi važni sastojci koje ne biste trebali zanemariti, a koji su prepuni hranjivih tvari.

Jaja

Mnogi izbjegavaju jaja zbog straha od visokog sadržaja zasićenih masti i kolesterola. Međutim, jedno veliko jaje sadrži samo 1,5 grama zasićenih masti i 186 miligrama kolesterola, što nije toliko zabrinjavajuće. Jaja su odličan izvor proteina koji su nužni za izradu antitijela koja pomažu u borbi protiv infekcija. Uz to, obogaćuju vašu prehranu i bitnim hranjivim tvarima, poput selena, folne kiseline te vitamina A i D. Osim toga, jaja su jedna od rijetkih namirnica koje prirodno sadrže vitamin D.

Nevjerovatan nastup u poznatom kvizu: Ima 34.000 eura, ide na 14. pitanje, a najbolje tek slijedi

Nevjerovatan nastup u poznatom kvizu: Ima 34.000 eura, ide na 14. pitanje, a najbolje tek slijedi

Krompir

Krompir se često pogrešno smatra "lošim" ugljikohidratom. Srednje veliki krompir pruža oko 20 posto dnevne vrijednosti vitamina C, koji je ključan za imunološki sistem. Osim toga, zdrav crijevni mikrobiom igra važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Mlijeko

Čaša mlijeka može značajno pomoći vašem imunološkom sistemu. Ovaj hranjivi napitak pruža potrebne proteine, a sadrži i cink koji doprinosi jačanju imuniteta. Također, mlijeko je obogaćeno vitaminima A i D, koji su važni za optimalno funkcioniranje imunološkog sistema. Uložite malo više novca u organsko mlijeko, jer može sadržavati veće količine zdravijih masti, poput omega-3 masnih kiselina i konjugirane linolne kiseline (CLA), koje su povezane s boljim zdravljem imuniteta.

Banane

Iako se često misli da su naranče jedine voćke koje pomažu u borbi protiv prehlade, banane su također korisne. Unatoč kontroverznoj reputaciji zbog visokog sadržaja šećera, one sadrže vitamin C i odličan su izvor vitamina B6, koji je ključan za zdravlje imunološkog sistema, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije