Mimoza salata: Bolja od francuske? Hit-salata iz '70-ih koju Rusi jedu za blagdane

1
Radiosarajevo.ba
Mimoza salata: Bolja od francuske? Hit-salata iz '70-ih koju Rusi jedu za blagdane
Foto: Screenshoot / Mimoza salata

Baš kao što se i kod nas za blagdana kuhinja ori od sjeckanja sastojaka za francusku salatu; tako i Rusi imaju nekoliko svojih hitova.

Uz popularnu salatu Olivier ili „rusku“, koja se radi s majonezom, kuhanim krumpirom, mrkvom, kiselim krastavcima, šunkom, kuhanim jajima, a ponekad i s različitim vrstama kobasica ili s kuhanom piletinom – iznimno je popularna i mimoza.

Rusi joj tepaju da je remek-djelo sovjetske kuhinje jer je od sedamdesetih godina nezaobilazna na slavljeničkim stolovima.

Ogromne gužve na hrvatskoj granici: Kolona duga oko 19 kilometara

Ogromne gužve na hrvatskoj granici: Kolona duga oko 19 kilometara

UN dijeta: Zahtjeva puno odricanja i traje 90 dana, a s njom se gubi do nevjerojatnih 25 kg

UN dijeta: Zahtjeva puno odricanja i traje 90 dana, a s njom se gubi do nevjerojatnih 25 kg

Prepoznat ćete je po zlaćanom sloju mrvljenih kuhanih žumanjaka koji podsjećaju za mimoze. Zbog toga se ljupka salata radila i poklanjala za Dan žena, kada bi se zažutjelo i istoimeno cvijeće.

Kao i većina sovjetskih recepata, mimoza nije tražila skupe sastojke. Zvijezda recepata je skromna konzerva ribe, koja se potom kombinirala s lukom, maslacem, majonezom. Kako svaka kuća ima svoj iskušani recept, za salatu se koriste i krompir, mrkva, sir, kockice kruha…

Sastojci za mimozu:

3 krompira
3 mrkve
2 limenke tune ili lososa
1 mala glavica luka (srebrenac) 
3 jaja
majoneza
kopar

Priprema:

1. Ogulite mrkvu i krompir pa ih skuhajte u slanoj vodi, procijedite i ostavite da se hlade.

2. Utvrdo skuhajte jaja pa ih ogulite kad se ohlade. Luk narežite na što tanje ploške.

3. Naribajte hladne krompire, mrkvu, žumanjke i bjelanjke brišući ribež mokrom krpom. 

4. Iskoristite obruč za tortu ili napravite kalup od aluminijske folije koji stavite na pladanj ili tanjur pa unutra redajte slojeve: polovicu naribanog krumpira koje premažite žlicom majoneze pa polovicu ribe iz konzerve, zatim luk, ponovno majonezu i ostatak krumpira i ribe. Na vrh stavite sloj mrkve i posipajte ribanim bjelanjkom i žumanjkom. Ukrasite koprom i skinite obruč. 

Savjet: Količinu i broj slojeva majoneze između povrća i ribe prilagodite ukusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije