Uporedili smo cijene jela u institucijama BiH i Hrvatske: Salata košta 1 marku, a tek glavno jelo

5
Radiosarajevo.ba
Uporedili smo cijene jela u institucijama BiH i Hrvatske: Salata košta 1 marku, a tek glavno jelo
Foto: Pexels / Koliko košta supa u državnim institucijama?

Nije tajna da se u restoranima državnih institucija jako dobro, a jeftino jede i pije. 

Hrvatsku javnost sada je iznenadila vijest da će i saborski zastupnici izdavajati nešto više novca za svoja jela od ovog mjeseca.

Tako će glavno jelo u Saboru, koje je do sada koštalo oko 15 kuna (3,90 KM), sada koštati oko 18 kuna (oko 4,68 KM).

U nedjelju počinje emitovanje nove bh. humoristične serije 'Princ iz Eleja'. Bili smo na druženju

U nedjelju počinje emitovanje nove bh. humoristične serije 'Princ iz Eleja'. Bili smo na druženju

Ovo su cijene hrane i pića u institucijama BiH: Kafa 0,80 KM, čaj 0,70, jaje na oko 1,5 KM

Ovo su cijene hrane i pića u institucijama BiH: Kafa 0,80 KM, čaj 0,70, jaje na oko 1,5 KM

Dnevni prilog u saborskom restoranu koštat će 10 kuna (2,60 KM), dnevna supa pet kuna (1,30 KM), a isto toliko košta i desert. Za salatu će morati izdvojiti četiri kune (1,04 KM).

Ako hrvatski političari sada naruče glavno jelo, supu, salatu i desert, po obroku će plaćati 32 kune (8,32 KM), piše Net.hr.

Net.hr

A do ovog mjeseca, supa u saborskom restoranu koštala je četiri kune (1,04 KM), glavno jelo s prilogom 15 kuna (3,90 KM), salata tri kune (0,78 KM)...

A kada je riječ o Bosni i Hercegovini, tačnije državnim institucijama, situacija je vrlo slična.

"Cijene pića u objektima ugostiteljskog servisa, pa i u restoranu u Narodnoj skupštini RS su neuporedivo niže u odnosu na objekte u okruženju tako da je cijena domaće kafe 0,5 KM, espresa 0,6 KM, kapućina jednu KM, nes kafe 0,8 KM, mineralne vode 0,8 KM, prirodne vode 0,8 KM. Sokovi gazirani i negazirani koštaju od 1,5 do 1,8 KM. Cjenovnik bezalkoholnih pića mijenjan je 1. jula ove godine, dok su cijene kafe i toplih napitaka ostale iste", naveli su iz Ugostiteljskog servisa RS nedavno.

Cijene hrane u restoranu u Narodnoj skupštini RS su u odnosu na prethodni period povećane, pa tako za porciju banjalučkog ćevapa narodni poslanici treba da izdvoje šest KM, za pljeskavicu pet KM, a za omlet sa sirom i šunkom četiri KM. Paradajz čorba košta dvije KM, mađarska i teleća četiri, dok je pasulj sa slaninom 3,7 KM.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH rekli su da cjenovnik nije mijenjan od 2015. godine te da je tada razlog izmjene bilo prilagođavanje tadašnjim tržišnim cijenama.

"U narednom razdoblju pripremamo izmjene postojećeg cjenovnika, koji ćemo uputiti Vijeću ministara BiH na usaglašavanje, s obzirom na to da trenutne cijene hrane i pića nisu usklađene sa enormnim povećavanjem cijena na tržištu", naveli su iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Dok se bh. građani bore sa poskupljenjima: Evo gdje juneći odrezak košta 4 KM

Dok se bh. građani bore sa poskupljenjima: Evo gdje juneći odrezak košta 4 KM

Tako je u institucijama BiH cijena espresa 0,8 KM, nes kafe, kapućina i točenog soka jednu KM, čaja 0,7 KM, mineralna voda je 1,5 KM, dok je od sokova najskuplja cijeđena narandža, koja košta 2,5 KM.

I niske cijene alkoholnih pića su primamljive za zaposlene u institucijama BiH pa je za pivo potrebno izdvojiti 1,5 KM, lozu, votku i dva decilitra vina dvije KM, a najskuplja "kratka pića" su viskiji Ballantines, koji je tri KM, a Jack Daniels četiri.

Raznovrsna hrana takođe se može naći u restoranu Službe za zajedničke poslove BiH po veoma niskim cijenama.

"Pita sirnica i krompiruša je dvije KM, dok je burek 2,5 KM. Dimljeni losos i pržene lignje su sedam KM. Omlet sa sirom je dvije KM, a uštipci sa kajmakom 2,5 KM. Čorbe i supe su od jedne do dvije KM, dok je teleće pečenje 5,5 KM. Kajgana i jaja na oko su 1,5 KM. Većina salata je oko jedne marke, dok imaju neke koje su nešto skuplje. Pomfrit je gratis uz jelo", navodi se u cjenovniku restorana Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije