Medicinska sestra pojasnila: "Odgađanje alarma užasno šteti vašem zdravlju"

1
Radiosarajevo.ba
Medicinska sestra pojasnila: "Odgađanje alarma užasno šteti vašem zdravlju"
Pixabay / Alarm

Jordan Bruss je na društvenoj mreži objavila video i objasnila svojim pratiteljima zašto ne bi trebali postavljati više jutarnjih alarma odnosno odgađati alarm za pet ili deset minuta.

"Ako ste neko ko postavlja uzastopne alarme, imam loše vijesti za vas. Nije do mene, samo pokušavam pomoći", rekla je Bruss.

Video je objavljen na TikToku i ima više od 10 miliona pregleda.

CineStar slavi rođendan – kino ulaznice u pola cijene čak sedam dana!

CineStar slavi rođendan – kino ulaznice u pola cijene čak sedam dana!

Alarmi predstavljaju stres za tijelo

"Buđenje uz višestruke alarme svako jutro doista ometa vaš ciklus brzih pokreta očiju (REM), što zapravo uzrokuje inerciju spavanja, povećanu pospanost, umor, promjene raspoloženja i također podiže razinu kortizola", otkrila je medicinska sestra. Objasnila je da alarmi pokreću "odgovor na borbu ili bijeg" svaki put kada se aktiviraju, što se može smatrati stresnim za tijelo.

Pojedite ovu voćku svaku večer: Spavat ćete čvrsto cijelu noć, a tijelo će vam se preporoditi

Pojedite ovu voćku svaku večer: Spavat ćete čvrsto cijelu noć, a tijelo će vam se preporoditi

"Hronična jutarnja adrenalinska reakcija s vremenom može uzrokovati dugotrajni stres, depresiju i kardiovaskularne probleme", piše na stranici Joint Chiropractic.

Napetost koja se stvara u vašem tijelu zbog nedostatka stalnog sna također može pridonijeti debljanju. "Višak razine kortizola tjera vas da dobijete i ostanete na težini. Dakle, kada se alarm oglasi, vrijeme je, ustanite. Izgledat ćete i osjećat ćete se bolje", poručili su.

Medicinska sestra je dodala: "Zdrav san je veliki dio mog fizičkog i mentalnog zdravlja. Ne bih bila u formi u kakvoj jesam bez ozbiljnih istraživanja u odjelu dubokog sna. Ne izazivajte si dodatni fizički i psihički stres."

To se nije svidjelo njenim pratiteljima pa su komentirali: "Ali kad se vratiš na spavanje nakon prvog alarma, to je najbolji osjećaj."

"Prespavam alarme i zato mi treba nekoliko. Ne možete imati inerciju spavanja ako se ne probudite", našalila se jedna osoba, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije