Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača
Medena pita jedan je od popularnijih blagdanskih kolača na Balkanu.
Postoji mnogo varijanti recepta za medenu pitu, a mnoge od njih zapravo su varijacije medovika, slavnog ruskog deserta.
Mi vam danas donosimo varijantu s klasičnim medenim korama i jednostavnom kremom na bazi kiselog i slatkog vrhnja.
Kupujte kao milijarderi, ali na budžetu: Popularnost Temua raste, a evo šta građani BiH misle o tome
Kažu da je ovo recept za "najbolji čokoladni kolač na svijetu"
Ovo je jedna od lakših verzija recepta jer sadrži samo dvije kore koje se nakon pečenja režu na više dijelova.
Sastojci za kore:
400 g glatkog brašna
3 velike kašike meda
6 velikih kašika ulja
80 g šećera
1 jaje
1 mala kašika sode bikarbone
prstohvat soli
Sastojci za kremu:
500 g kisele pavlake
200 g slatke pavlake
100 g šećera u prahu
Priprema:
Pomiješajte brašno sa sodom i soli. U zdjelu za kuhanje ubacite med, šećer i ulje. Stavite zdjelu na laganu vatru i miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi pa sklonite s vatre.
U brašnu napravite malu rupu, ubacite smjesu meda, šećera i ulja, dodajte razmućeno jaje i zatim zamijesite glatko tijesto.
Slatka tajna Sultan Fatiha: Recept za starinski turski kolač koji popravlja raspoloženje
Stavite ga u frižider na 15 minuta da malo odmori.
Nakon hlađenja podijelite tijesto na dva dijela. Možete ga i izvagati kako biste dobili jednake dijelove.
Na masnom papiru za pečenje razvaljajte dvije velike kore u veličini papira i potom ih probodite viljuškom ili čačkalicom po cijeloj površini. Ne brinite ako nakon valjanja neće izgledati jednako jer nakon pečenja rubove možete poravnati nožem.
Kore pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni oko 7-8 minuta, dok lagano ne potamne. Nakon pečenja u potpunosti ih ohladite.
Pripremite kremu.:Slatko vrhnje tucite sa šećerom u prahu dok se ne poveže u glatku smjesu. U drugoj posudi mikserom malo razradite kiselo vrhnje i zatim ga dodajte drugoj smjesi i povežite je.
Bez pečenja i miksera: Torta od plazma keksa i krem bananica gotova za 10 minuta
Sada krenite na filanje pite. Kore prerežite na tri jednaka dijela, po širini li dužini, ovisno o tome koliko dugačak kolač želite. Tako ćete dobiti šest kora.
Jednu odmah odvojite i razmrvite ili sameljite na sitno jer će te slatke poslužiti kao posljednji ukrasni sloj. Stavite jednu koru na tacnu, premažite je kremom, na nju stavite drugu koru i tako redom dok ne potrošite sve kore.
Zadnju koru također premažite kremom i potom po kremi posipajte mrvice. Možete i cijeli kolač izvana na kraju premazati kremom pa ukrasiti mrvicama, ovisno o svojoj želji.
Kolač zatim stavite u frižider preko noći. Mora mirovati barem 12 sati kako bi se slegao i kako bi se kore i krema lijepo spojile, piše Zadovoljna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.