Male tajne velikih majstora: Ovo je najbolji način da skuhate grah
Uz burek i ćevape, grah je jedno od najdražih tradicionalnih jela, a priprema graha najzahtijevnija je prije samog kuhanja i iziskuje vrijeme.
Jedan od načina za pravilno kuhanje grah, važno je da ga noć prije kuhanja potopite u vodu, a sutradan isperete dva puta.
Ukoliko žurite ili ste jednostavno zaboravili da grah noć prije potopite u vodu, potrebno je da uzmete veću šerpu u koju ćete staviti grah i vodu. Zatim promiješajte, pa onaj grah koji je isplivao izvadite, jer on se neće skuhati, pošto je pokvaren. Ostatak kuhajte dok ne prokuha.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Malo ko zna kako se zapravo pravi zaprška: Tajna koja je poznata samo pravim majstorima
Nakon toga grah procijedite, pa isperite, a onda napunite novom vodom. Ponovo ostavite da prokuha, a zatim poklopite i ostavite da odstoji tako 40 minuta. Za to vrijeme grah će nabubriti, kao i da ste ga ostavili cijelu noć u vodi. Opet procijedite, pa sipajte novu vodu i ostavite da proključa.
Nikako nemojte da solite dok se kuha, jer će mu trebati duplo više vremena. Grah se soli 5 minuta prije nego što ćete ga isključiti. Kuhajte ga nekih sat vremena, provjerite da li je mekan prije nego što isključite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.