Mahnito perete svježe namirnice sapunom u nadi da ćete ukloniti virus? Niste jedini

Radiosarajevo.ba
Mahnito perete svježe namirnice sapunom u nadi da ćete ukloniti virus? Niste jedini
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ako mahnito perete sapunom sve što kupite u nadi da ćete ukloniti virus, niste jedini. Ali stručnjaci zapravo savjetuju suprotno.

Iako je tekući sapun neizostavna komponenta svake kuhinje i učinkovito sprječava širenje virusa, dizajniran je za čišćenje površina predmeta i ruku, i nije formuliran za konzumaciju.

Što znači da ribanje jabuka sapunom nije dobra ideja, čak i ako ste jako zabrinuti za vlastito zdravlje, piše huffpost.com, prenosi Jutarnji.

Zašto nije dobro prati svježe namirnice sapunom?

Konzumiranje sapuna može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i druge oblike gastrointestinalnih tegoba, koje nisu samo neugodne, već oponašaju neke od simptoma bolesti uzrokovane COVID-19 virusom.

Mogli bi vas poslati u bolnicu i stvoriti nepotreban stres sebi i preopterećenim zdravstvenim radnicima i ustanovama.

Ako se sapun ne preporučuje, kako očistiti svježu namirnicu?

Sve što trebate učiniti je nježno trljati proizvode dok ih ispirete tekućom vodom. Ne morate koristiti sapun ni tekući deterdžent. Za čvrste proizvode poput dinje, krastavaca, mrkve i avokada, možete koristiti i čistu četkicu za ribanje, ali imajte na umu da možete oštetiti mekše proizvode.

Na temelju istraživanja povezanih s bolestima koja se prenose hranom i drugim virusima, negdje između 90 i 99 posto onoga što je na proizvodu može se ukloniti tekućom vodom, objašnjava Ben Chapman, profesor i specijalist na Državnom sveučilištu Sjeverna Karolina.

"Ponekad se mikrobi mogu pričvrstiti na pukotine ili druge dijelove voća ili povrća do kojih voda ne može doći. Ali dodavanje sapuna neće biti učinkovitije od vode same", rekao je.

Budući da trenutno nema dokaza da se COVID-19 širi hranom, smjernice za pranje proizvoda iste su kao i da se nismo suočili s pandemijom. Ovo uključuje korak koji je posebno važan ovih dana - temeljito pranje ruku toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme proizvoda.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije