Mafini s tikvicama su praktičan i ukusan doručak: Spremni za samo 20 minuta
Slani mafini su uvijek praktični za doručak za ponijeti i mnogima su prva opcija kada nemaju vremena da ujutru spremaju ovaj najvažniji obrok u danu.
Naš prijedlog za ukusni doručak su mafini s tikvicama čiji recept nije komplikovan, pa njegovoj pripremi može svako pristupiti, piše Ona.rs.
Sastojci za mafine s tikvicama:
- 220 g brašna
- 2 tikvice
Prije nego ubacite krišku u toster, ovo morate znati: Moguće zdravstvene posljedice
Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice
- 2 jaja
- 1 kašika mlijeka
- 1 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- pola kašičice soli
- 120 ml ulja
- 50 g šećera
Priprema slanih mafina s tikvicama:
Prije nego što počnete da spremate mafine s tikvicama, zagrijte rernu.
Tikvice oljuštite i izrendajte pa ih ostavite sa strane i ne moraju biti skroz ocijeđene.
U jednoj činiji pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, a u drugoj ulje, jaja i mlijeko. Kada se ovi "tečni" sastojci sjedine, ubacite rendane tikvice pa lagano špatulom promiješajte. Kada se sve sjedini, dodajte im "suhe" sastojke i dobro promiješajte da se sve lijepo pomiješa i sjedini. Trebalo bi da dobijete gustu smjesu.
Pleh za mafine podmažite i sipajte po kašiku ili dvije smjese za mafine s tikvicama. Pecite ih pet minuta na 220 stepeni, pa smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite ih još oko 15 minuta, a sve ukupno oko 20 minuta.
Kada mafini s tikvicama budu gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite oko pet minuta da se ohlade i spremni su za jelo.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.