Limun i narandža su sve što je potrebno za preukusnu septembarsku slasticu

Radiosarajevo.ba
Limun i narandža su sve što je potrebno za preukusnu septembarsku slasticu
Foto: Coolinarika / Kolač s limunom i narandžom

Nepisano je pravilo da su najbolji kolači oni koji se jednostavno i brzo pripremaju. Još ako su sočni, ukusni i mirisni... Jedan od takvih svakako je kolač s limunom i narandžom koji je gotov za manje od sat vremena.

Sastojci:

200 gr brašna

200 gr šećera

4 jaja

1/2 praška za pecivo

100 gr otopljenog putera

1 limun i 1 narandža (kolač možete praviti samo s limunom ili samo s narandžama)

Priprema:

Umutiti posebno snijeg od bjelanjaka. Žumanjke umutiti sa šećerom, a tome dodati otopljeni puter, rendanu koricu narandže i limuna te sok pola narandže i sok pola limuna (drugu polovicu soka narandže i limuna ostaviti za preljev nakon što se kolač ispeče).

Dodati brašno s praškom za pecivo, a zatim sve dobro izmiješati i na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Ručno izmiješati.

Najpogodnije je koristi okrugli kalup za kolač, a možete koristiti i uski kalup za hljeb koji ćete obložiti papirom za pečenje i premazati s malo putera, piše Coolinarika.

Masu izliti u kalup i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160 stepeni oko 40 minuta. Ako pečete u uskom kalupu za hljeb, onda vrijeme pečenja produžite. Kada je kolač pečen, izbockati čačkalicama i preliti s preostalim sokovima uz dodatak malo vode. Kolač ohladiti i onda rezati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije