Hrskavo i sočno: Ovo je najbolji recept za piletinu i krompir
Piletinu malo ko ne voli, a kako bi meso bilo hrskavo s vana i sočno iznutra, donosimo sljedeći repecpt. Naravno, krompir je najčešći prilog uz ovaj klasik te vam donosimo savjete kako da i prilog bude superukusan.
Sastojci:
pile od 1.5 - 2 kg
krompir 500 g
mrkva 4-5
crni luk srednje veličine 1
pola limuna -
ulje, začini
Priprema:
Obarite pile, krompir i mrkvu u slanoj vodi na nekih 15-20 minuta da bude do pola kuhano.
Procijedite sve i ostavite pile da se ohladi tri minute pa ga sa svih strana premažite uljem, posolite, dodajte malo začina i mljevene slatke paprike.
Utrljajte začine u pile i stavite u podmazani pleh za pečenje. Okolo poredajte krompir i mrkvu i glavicu luka isečenu na pola.
Posolite krompir i poprskajte ga uljem preko. Iscijedite malo soka od limuna preko pileta , a koru stavite u kraj pleha i pecite oko 35 minuta na 220 stepeni. U međuvremenu, okrenite bar jednom pile da se ispeče i sa druge strane, piše recepti.zena.blic.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.