Kulinarski savjeti: Kako pripremiti najsočnije pečeno pile?

Pečeno pile je klasik koji ne izlazi iz mode, a kada je pripremljeno na pravi način, može biti nevjerovatno sočno i ukusno.
Bilo da se priprema za porodični ručak, iftar ili za posebnu priliku, cijelo pečeno pile može zadovoljiti sve ukuse.
Ovaj jednostavan recept za pečenje pileta savršen je za one koji žele uživati u sočnom i mekanom mesu, bez puno komplikacija.

Vučić se opet javio na 'skriveni broj': 'Mile mi je ispričao šta se desilo. To je skandalozno'
Sastojci:
- 1 cijelo pile
- maslac
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 limun
- sol i svježe mljeveni biber
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
- 4 čehne bijelog luka
- 3 grančice ružmarina
Priprema:
Zagrijte rernu na 220°C i obložite pleh folijom. Osušite pile ubrusom.
Pile prelijte maslinovim uljem, otopljenim maslacem i sokom od pola limuna. Posolite, pobiberite i začinite peršunom.
Mljeveni bijeli luk natrljajte po piletini i sve dobro izmiješajte, uključujući i ispod kože. Unutra stavite tri grančice ružmarina i povežite noge kuhinjskim koncem.
Stavite pile u pleh, prsima prema gore, i pecite 1 sat i 15-20 minuta, povremeno podlijevajući. Pile je pečeno kada sok iz buta postane jasan.
Izvadite iz rerne, pokrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta prije serviranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.