Kulinarska tajna za savršen pire krompir: Postupak kojim ćete napraviti "jelo iz snova"

0
Radiosarajevo.ba
Kulinarska tajna za savršen pire krompir: Postupak kojim ćete napraviti "jelo iz snova"
Foto: Coolinarika / Pire krompir

Krompir je jedan od najpristupačnijih i najsvestranijih sastojaka koji se mogu pronaći u gotovo svakoj kuhinji. Bilo da ga kuhate, pečete, pržite ili pasirate, krompir se lako pretvara u ukusan obrok. Ipak, ako težite savršenom pire krompiru — onom laganom, pjenastom i bez grudvica — postoji jedna važna tajna koju preporučuju kulinarski stručnjaci.

Naime, ključ leži u prethodnom potapanju krompira u hladnu vodu prije kuhanja. Ovaj korak pomaže u uklanjanju viška škroba, što sprečava da pire postane ljepljiv ili gumenast. Stručnjaci sa stranice Potato Goodness objašnjavaju da se hladna voda koristi kako ne bi aktivirala škrob, što bi otežalo njegovo uklanjanje.

"Natapanje krompira u vodi pomaže uklanjanju viška škroba. Višak škroba može ometati ravnomjerno kuhanje i dovesti do ljepljive teksture. Hladna voda je idealna jer vruća voda aktivira škrob i otežava njegovo odstranjivanje", navode stručnjaci. Takođe savjetuju da se krompir, nakon kuhanja, kratko ispere vrućom vodom kako bi se uklonili posljednji tragovi škroba.

Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"

Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"

Prema preporukama kuharskih portala, oguljeni i isječeni krompiri trebali bi se natapati u hladnoj vodi najmanje 30 minuta prije kuhanja, a idealno bi bilo i do sat vremena. Voda bi trebala biti što hladnija, pa se često dodaje i šaka leda.

Popularna kulinarska stranica Simply Recipes dodaje: "Potopite krompir u ledenu vodu prije kuhanja. Time se eliminiše veći dio škroba, a rezultat je lagan i pahuljast pire. Nakon namakanja, izvadite krompir pažljivo bez miješanja vode da ne podignete nataloženi škrob s dna, pa ih potom kuhajte dok ne omekšaju."

Bilo da pire volite uz dodatak putera, pavlake, bijelog luka ili sira, ovaj jednostavan trik s hladnom vodom mogao bi napraviti veliku razliku u vašem narednom obroku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije