Kremasti tiramisu s pistacijama: Počastite se ovom poslasticom nakon iftara
Ljubitelji slatkog teško će odoljeti kremastom, slatkom tiramisuu.
Kombinacija piškota natopljenih kafom, mascarponea i kakaa jednostavno je nenadmašna i poznata u cijelom svijetu kao simbol italijanskog slastičarstva.
Ali zašto jednostavno ne modificirati standardni recept i dodati čokoladni sloj pistacija? Neodoljivi miris daje tiramisu posebnu primamljivost i zajamčeno će vam pružiti senzualno iskustvo okusa.
Znate li zašto se izbori u Americi održavaju utorkom, a ne nedjeljom?
Sastojci
- 3 listića želatina
- 1 pločica čokolade s pistacijama
- 2 jaja
- 1 prstohvat soli
- 50 g šećera
- 250 g mascarponea
- 12 piškota
- 100 ml hladnog espressa
- 1-2 kašike kakaa za posipanje
- 30 g sitno mljevenih pistacija za posipanje
Priprema
Za izradu kreme listiće želatina namočite u hladnoj vodi pet minuta. Nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće i otopite je u posudi na pari. Odvojite jaja. Bjelance s prstohvatom soli izmutite u čvrsti snijeg uz dodavanje šećera.
Mutite žumance s jednom do dvije kašike vode u posudi iznad vruće pare oko pet minuta da nastane gusta topla pjena.
Maknite posudu pa prvo umiješajte namočeni i ocijeđeni želatin i otopite ga u toploj pjeni od žumanaca pa umiješajte tekuću čokoladu i mascarpone.
Poslastica koju svi vole: Ovo je najbolji recept za čupavce
Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanaca. Polovicu piškota s obje strane kratko umočite u smjesu espressa i stavite u posudu za pečenje odgovarajuće veličine obloženu folijom.
Odozgo premažite oko pola čokoladne kreme. Preostale piškote također kratko umočite i stavite na kremu. Odozgo premažite preostalom čokoladnom kremom, piše Novi list.
Ohladite tiramisu u frižideru oko dva sata. Neposredno prije posluživanja tiramisu preokrenuti na tanjir za posluživanje i posuti prvo kakaom u prahu, a zatim mljevenim pistacijama.
To je to! uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.