Kremasti tiramisu s pistacijama: Počastite se ovom poslasticom nakon iftara

0
Radiosarajevo.ba
Kremasti tiramisu s pistacijama: Počastite se ovom poslasticom nakon iftara
Foto: Screenshot/Instagram / Tiramisu s pistacijama

Ljubitelji slatkog teško će odoljeti kremastom, slatkom tiramisuu.

Kombinacija piškota natopljenih kafom, mascarponea i kakaa jednostavno je nenadmašna i poznata u cijelom svijetu kao simbol italijanskog slastičarstva.

Ali zašto jednostavno ne modificirati standardni recept i dodati čokoladni sloj pistacija? Neodoljivi miris daje tiramisu posebnu primamljivost i zajamčeno će vam pružiti senzualno iskustvo okusa.

Ministar Zukan Helez poslao važnu poruku građanima BiH - posebno stanovnicima Srebrenice

Ministar Zukan Helez poslao važnu poruku građanima BiH - posebno stanovnicima Srebrenice

Sastojci

  • 3 listića želatina
  • 1 pločica čokolade s pistacijama
  • 2 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 250 g mascarponea
  • 12 piškota
  • 100 ml hladnog espressa
  • 1-2 kašike kakaa za posipanje
  • 30 g sitno mljevenih pistacija za posipanje

Priprema

Za izradu kreme listiće želatina namočite u hladnoj vodi pet minuta. Nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće i otopite je u posudi na pari. Odvojite jaja. Bjelance s prstohvatom soli izmutite u čvrsti snijeg uz dodavanje šećera.

Mutite žumance s jednom do dvije kašike vode u posudi iznad vruće pare oko pet minuta da nastane gusta topla pjena.

Maknite posudu pa prvo umiješajte namočeni i ocijeđeni želatin i otopite ga u toploj pjeni od žumanaca pa umiješajte tekuću čokoladu i mascarpone.

Poslastica koju svi vole: Ovo je najbolji recept za čupavce

Poslastica koju svi vole: Ovo je najbolji recept za čupavce

Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanaca. Polovicu piškota s obje strane kratko umočite u smjesu espressa i stavite u posudu za pečenje odgovarajuće veličine obloženu folijom.

Odozgo premažite oko pola čokoladne kreme. Preostale piškote također kratko umočite i stavite na kremu. Odozgo premažite preostalom čokoladnom kremom, piše Novi list.

Ohladite tiramisu u frižideru oko dva sata. Neposredno prije posluživanja tiramisu preokrenuti na tanjir za posluživanje i posuti prvo kakaom u prahu, a zatim mljevenim pistacijama.

To je to! uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije