Zasladite poslije iftara: Sutlija po turskom receptu - neodoljiv miris i okus uz jedan dodatak
![Zasladite poslije iftara: Sutlija po turskom receptu - neodoljiv miris i okus uz jedan dodatak](https://storage.radiosarajevo.ba/article/538406/871x540/Sutlija_Riza.jpg?v1711204020)
U toku je ramazan, a sutlija je turski specijalitet s rižom.
Posebno je ukusna ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili pistacije.
Sutliju možete servirati s cimetom, koji daje poseban šmek ovoj neodoljivoj poslastici.
![Oglasilo se Tužilaštvo o teškoj nesreći kod Bijeljine: Poginule dvije djevojke (19)](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579073/300x185/automobil-bijeljina-16fen25-infobijeljina-2.jpg?v1739714069)
Oglasilo se Tužilaštvo o teškoj nesreći kod Bijeljine: Poginule dvije djevojke (19)
U nastavku donosimo recept za šest osoba.
Sastojci
- 500 ml hladne vode
- 150 g riže okruglog zrna
- litar mlijeka
- jedan puding od vanilije
- 120 g šećera
- jedna kašičica vanilije u prahu
- malo naribane korice od limuna
Priprema
U šerpi prokuhajte hladnu vodu i rižu, koja se prethodno ne ispira jer bi se tako skinuo škrob koji je potreban da bi sutlija kasnije bila kremasta.
Zatim smanjite vatru, stavite poklopac i kuhajte rižu na blagoj vatri 10-15 minuta dok voda ne ispari. Na svakih pet minuta podignite poklopac i promiješajte, kako voda ne bi iskipila.
![Otkrijte tajne najzdravijeg voća: Zašto se post prekida hurmama?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/491904/300x185/Hurme_datule_pixa.jpg?v1681315930)
Otkrijte tajne najzdravijeg voća: Zašto se post prekida hurmama?
Nakon 15 minuta, riži dodajte 800 ml mlijeka, ponovo prokuhajte pa smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta bez poklopca.
Preostalih 200 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, pudingom, koricom od limuna i vanilijom.
Smjesu od mlijeka i pudinga dodajte kad riža nabubri i nastavitemiješati i kuhati dok se ne stvori kremasta konzistencija.
![Sutlija](https://storage.radiosarajevo.ba/image/243056/871x540/Sutlija_Riza.jpg)
Dok je još vrela, sutliju sipajte u zdjelice, malo ostavite na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider da se potpuno ohladi.
Servirati je možete sa cimetom, sjeckanim pistacijama, bademima ili orasima.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.