Recept za savršene krempite: Uz ova dva trika dobit ćete pravo savršenstvo od omiljene slastice

1
Radiosarajevo.ba
Recept za savršene krempite: Uz ova dva trika dobit ćete pravo savršenstvo od omiljene slastice
Foto: Coolinarika / Ilustracija / Krempita

Krempite... postoji li uopće neko da ih ne voli? Premda mu je priprema relativno jednostavna, taj omiljeni kolač mnogima zadaje muke, osobito ako ne znaju kako "ukrotiti" lisnato tijesto. Uvijek im se, žale se, previše napuhne ili im "uđe u se" zbog čega spajanje kolača postaje teška gnjavaža.

Odličan recept i odlična ideja za porodični iftar. Prvi problem - grudice - riješit ćete tako što ćete kremu marljivo miješati dok se kuha, a ako primijetite grudice, maknite je s vatre i dobro izmiksajte pa je nastavite kuhati. Kako biste bili sigurni da neće biti baš ni jedne nezgodne mrvice, nakon što se skuhala možete je procijediti kroz cjedilo.

A onaj drugi problem? Njemu ćete doskočiti prateći recept koji vam prenosimo.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Krempite

Sastojci:

  • 2 lista smrznutog lisnatog tijesta
  • 110 g šećera
  • 40 g kukuruznog škrobnog brašna
  • 8 žumanjaka sobne temperature
  • 750 ml zagrijanog punomasnog mlijeka
  • 2 kašike paste od vanilije
  • 125 g maslaca 
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Dva ravna pleha obložite papirom za pečenje.

Znate li zašto su hurme toliko zdrave: Mnogi ih smatraju najzdravijim voćem na svijetu

Znate li zašto su hurme toliko zdrave: Mnogi ih smatraju najzdravijim voćem na svijetu

Položite smrznuto lisnato tijesto s maslacem na limove za pečenje i ostavite ih da se malo odmrznu pa ih izbockajte vilicom, svaki pokrijte drugim listom papira za pečenje i prekrijte drugom ravnom tepsijom. Tako pripremljeno tijesto pecite 50 minuta ili dok kore ne postanu zlatne i hrskave.

Za kremu pomiješajte suhe sastojke, dodajte im žumanjke i miješajte dok ne postane glatko. Stavite mlijeko u veliki lonac i počnite ga zagrijavati na laganoj vatri, povremeno miješajući. Čim vidite da se oko strana stvaraju mjehurići, maknite s vatre.

Uz miješanje dodajte oko 50 ml vrućeg mlijeka u smjesu s jajima, a kad se smjesa sjedini dodajte još mlijeka i opet promiješajte. Kad se smjesa sjedinila možete dodati svo mlijeko. Miješajte dok ne postane glatko pa vratite u lonac i kuhajte kremu na laganoj vatri uz miješanje. Smjesa će se početi zgušnjavati nakon otprilike 3-4 minute, a gotova je otprilike dvije minute nakon što se zavrije.

Dok je smjesa vruća, dodajte trećinu količine maslaca narezanog na kockice, promiješajte pa dodajte još trećinu, sjedinite pa dodajte ostatak.

Dno i stranice tepsije obložite papirom za pečenje ili dvostrukom plastičnom folijom,  na dno stavite jedan komad tijesta. Kremu procijedite kroz sito na vrhu tijesta, poravnajte lopaticom, na to stavite drugi list tijesta i prekrijte papirom za pečenje ili plastičnom folijom. Stavite u frižider da se ohladi, piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije