Kremasti njoki s piletinom: Savršen jesenji obrok
Njoki u kremastom umaku s piletinom i gljivama idealni su za one dane kada nemate previše slobodnog vremena za kuhanje.
Pripremite sve sastojke, ispecite piletinu, dodajte začine i povrće, sjedinite i imate ukusan ručak na stolu.
Sastojci:
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
650 g pilećih prsa
sol, papar
2 kašike maslinovog ulja
1 ljutika
130 g šampinjona
2 češnja češnjaka
2 kašike sušenog timijana
1 kašika sušenog origana
250 ml povrtnog temeljca
300 ml vrhnja za kuhanje
Prstohvat čili pahuljica
500 g njoka
30 g naribane mozzarelle
60 g naribanog parmezana
100 g mladog špinata
Priprema:
Ljutiku narežite na kockice, a šampinjone na komade. Piletinu narežite na deblje filete pa ih začinite soli i paprom s obje strane. U većoj tavi zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja, dodajte piletinu i pecite pet minuta sa svake strane pa izvadite na tanjir. Dodajte preostalo maslinovo ulje, ubacite narezanu ljutiku i šampinjone te ih pirjajte pet minuta. Ubacite protisnuti češnjak i začine i kuhajte još minutu.
Ulijte povrtni temeljac i vrhnje za kuhanje, pričekajte da zakuha i začinite po ukusu s čili pahuljicama, soli i paprom. Umiješajte njoke, vratite piletinu u tavu i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta.
Izvadite piletinu na dasku za rezanje i narežite je na prutiće. Umiješajte i sireve, dodajte špinat pa kratko kuhajte. Vratite narezanu piletinu u tavu i poslužite odmah.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.