Kremast, brzo gotov i bez pečenja: Jednostavan recept za banana tiramisu

0
Radiosarajevo.ba
Kremast, brzo gotov i bez pečenja: Jednostavan recept za banana tiramisu
Foto: Pexels / Tiramisu

Banana tiramisu je lagan, kremast i djeca će ga obožavati.

Sastojci:

230 g maskarpone sira
470 g slatke pavlake za šlag
120 g šećera u prahu
1 pakovanje pudinga od vanilije
360 ml mlijeka
4 kašike ruma
2 kašičice cimeta
1 kašičica ekstrakta vanilije
6 srednjih banana
200 g piškota

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco Srbine, studenti misle ozbiljno

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco Srbine, studenti misle ozbiljno

Za preliv:

šlag
cimet

Recept za banana tiramisu:

Kako biste napravili ovaj desert koji se ne peče prvo napravite fil tako što ćete u posudi da umutite maskarpone sir na maloj brzini 30 sekundi mikserom, da uklonite grudvice. Povećajte brzinu na srednju i polako počnite da dodajete slatku pavlaku za šlag. Ideja je da polako dodajete slatku pavlaku, kako maskarpone sir ne bi bio grudvast. Trebalo bi da ima tečnu konzistenciju.

Povećajte brzinu, a kako smjesa počne da se zgušnjava, polako dodajte šećer u prahu i mutite dok se ne dobijete meki snijeg. Na kraju dodajte smjesu za puding i umutiti u fil koji će se vrlo brzo zgusnuti.

U posudi pomešajte mlijeko sa rumom, cimetom i ekstraktom vanilije. Da biste sastavili desert, obložite staklenu posudu papirom za pečenje. Potopite gornji i donji dio svake piškote u mješavinu mlijeka i obložite dno posude jednim slojem natopljenih piškota.

Preko piškota rasporedite polovinu fila. Tanko nasijecite banane i dodajte jedan sloj preko fila. Dodajte sljedeći sloj natopljenih piškota, zatim preostali fil, i još jedan sloj isječenih banana, piše Mondo.

Umutite šlag pa ga premažite preko banana i ukrasite cimetom. Ostavite tiramisu u frižideru 4-6 sati dok se fil ne učvrsti. Servirajte i uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije