Savršen recept za đulbastije: Tradicionalni specijalitet u vašoj kuhinji
Đulbastije su ukusan i zasitan specijalitet koji će oduševiti vaše ukuse. Ovaj recept kombinira sočno mljeveno meso i kremasti bešamel sos, stvarajući savršen spoj tekstura i ukusa.
Brzo i jednostavno pripremljen, idealan je za obiteljske obroke ili specijalne prigode. Uživajte u ovom tradicionalnom jelu koje će postati pravi hit na vašem stolu.
Sastojci:
- 500 g mljevene janjetine
- 400 g krompira
- 3 manje glavice crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- so
- biber
- suhi biljni začin
- ulje (za prženje)
Za bešamel:
- malo putera
- 2-3 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 ml pavlake za kuhanje
- sir
- so
- biber
Priprema:
Luk sitno nasjeckati, krompir narendati krupno, a bijeli luk na sitno. Sve dodati mljevenom mesu. Dodati jaje u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so, biber i suhi biljni začin. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
Dritan Abazović: "Ubojica se umiješao među policajce, nije se razlikovao od inspektora"
Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice, i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane. Pržene đulbastije slagati jednu, do druge u vatrostalnu posudu ili pleh.
Bešamel:
Na ulje u kojem se pržilo meso, dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući cijelo vrijeme. Dodati i pavlaku za kuhanje, so i biber, po želji.
U gotov bešamel dodati i malo sira (kačkavalj, parmezan, gauda, ementaler...po želji). Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C. Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.