Savjeti / Kraljica jeseni čuva zdravlje: Kako pripremiti tikvu da ne izgubi svojstva

22. 11. 2020. u 19:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Iako je se sjetimo tek u jesen, tikva je dostupna tokom cijele godine i savršena je baš za doručak.

Bogata je mikronutrijentima i vlaknima koja dugo daju osjećaj sitosti i podstiču rad sistema za varenje.

Nutricionisti navode da ima brojne ljekovite vrijednosti. Među njima su  alfa-karoten i beta-karoten, poznati kao spojevi provitamina A koji se pretvaraju u aktivan oblik vitamina A. Oni su i snažni antioksidansi i samim tim odlični saveznici protiv svih vrsta infekcija.

Ono što je jako važno jeste pripremiti tikvu na način da ne izgubi svoja dragocjena svojstva.

Iako se na prvi pogled ne bi reklo, plod tikve je čak 90 odsto voda i sadrži mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica ako želite da smršate.

Sadrži i vitamine C i B grupe, niacin, folnu kiselinu, kalijum, fosfor i željezo, pektin, celulozu kao i druga vlakna zbog kojih je lako svarljiva.

Masnoće gotovo da i nema u tikvi, pa u 100 grama sadrži svega tridesetak kalorija.

Da ne bi izgubila sve te hranljive materije, tikvu treba kuhati na pari sedam minuta, ne duže, savjetuju nutricionisti.

Tikva sadrži i omega-3 masne kiseline i alfa-linolinske kiseline, koje se pretvaraju u masnu kiselinu kakva se inače nalazi u ribi. Blagotvorna je za srce, umanjuje trigliceride, snižava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, piše Blic.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA