Savjeti / Kosu nije pametno prati prečesto, evo zbog čega

18. 11. 2020. u 22:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Stilist Julien Farel otkrio je da, iako ne postoji neko strogo pravilo koje  određuje koliko često treba prati kosu, jer je svačija kosa drukčija, ali da nije pametno prati je prečesto. Objasnio je da nam to radi više štete nego koristi.

Ovaj frizer i vlasnik salona Julien Farel Restore Salon & Spa u New Yorku preporučuje da se kosa pere svaka tri do četiri dana.

"Ako je perete svaki dan s tjemena skidate prirodna ulja, a to dovodi do suhe i beživotne kose", tvrdi.

"Ako vam je kosa već oštećena od uređaja za stiliziranje i posvjetljivanja, trebali biste je prati samo jednom sedmično", tvrdi Paul Cucinello, frizer i stilist.

Njihovi kolege poput Scotta Millera slažu se s teorijom da se kosa treba prati što rjeđe.

"Kada ju počnete prati svaki dan, ona se počne više mastiti. Osim ako se niste pretjerano znojili na treningu i radili neki prljav posao, zaista nema potrebe da ju svaki dan perete", rekao je.

Frizeri su ispričali i da postoji novi trend - ljudi ne peru kosu po mjesec dana - ali ni to nije potrebno. Tvrde da će preskakanje samo jednog pranja u sedmici koje ste do sada imali u rutini napraviti veliku promjenu, prenosi The Sun.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA